x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medic: „Nu suntem inconștienți, suntem pur și simplu nebuni!”

Medic: „Nu suntem inconștienți, suntem pur și simplu nebuni!”

de Monica Cosac    |    25 Ian 2021   •   07:30
Medic: „Nu suntem inconștienți, suntem pur și simplu nebuni!”
Sursa foto: Lucian Alecu

În timp ce alte țări și metropole din Europa de pregătesc de lockdown, din cauza amenințării iminente pe care noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2 o reprezintă pentru cetățenii lor, în București se redeschid, de astăzi, restaurantele, barurile şi cafenelele, sălile de spectacole și cinematografele, ca urmare a relaxării măsurilor antipandemie. Decizia a fost luată de autoritățile din Capitală pe baza statisticilor oficiale, care arată o rată de infectare din ce în ce mai mică, deși medicii spun că sunt tot mai mulți bolnavi de COVID tratați acasă, fără a fi testați. „Constat că suntem pur și simplu nebuni”, spune cercetătorul Octavian Jurma, potrivit căruia, în România, facem orice „numai să nu ne luptăm pe bune cu virusul”.

 

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a decis redeschiderea la interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, sălilor de spectacole și de jocuri de noroc, începând de astăzi, iar prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a explicat că s-a ținut cont de evoluția ratei de infectare din statisticile oficiale, care în ultimele zile a fost sub 3 la mia de locuitori. „Miercuri a fost 2,96, joi 2,59 și vineri 2,52 la mie, fapt pentru care, potrivit actului normativ la care am făcut referire anterior, am fost obligați să convocăm Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, a precizat prefectul Capitalei. Ieri, rata de infectare cu coronavirus a coborât la 2,37 în București, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

 

Oficial versus real

În ciuda datelor oficiale, zeci de medici avertizează că întâlnesc tot mai mulți bolnavi care nu apar în statistici din simplul motiv că nu sunt testați. „Nu ştiu cum, dar aud de tot mai mulți bolnavi de COVID. Cum, de ce?! Unde am greşit? Noi, medicii? Voi, populația?”, spune dr. Mihaela Pop, medic de familie într-o comună din Teleorman, adăugând că a ascultat îndemnul preşedintelui Iohannis - „Să fim precauți ca să nu fim proşti!” – și și-a trimis toți pacienții cu simptome respiratorii sugestive la testare pentru coronavirus, însă alți colegi de breaslă nu au făcut la fel.

„Poate că n-a fost o idee tocmai bună faptul că medicii de familie au tratat la domiciliu pacienții cu simptomatologie respiratorie covid-like, fără testare. Testați şi confirmați, aceşti pacienți ar fi beneficiat de acelaşi tratament, doar că ar fi intrat în izolare şi nu mai erau «răspândaci». Şi, poate, limitam transmiterea...”, scrie dr. Pop pe pagina sa de Facebook.

„Și eu am cazuri, destul de multe în ultima vreme. Posibil, se datorează Revelionului.. S-au făcut petreceri pe ascuns, a fost aglomerație în magazine etc.”, afirmă o doctoriță din Ploiești, iar un medic de familie din Arad este de părere că „aproximativ jumătate din populație a făcut măcar o formă ușoară sau asimptomatică”: „Din vară fac test rapid la cei răciți, 90% erau cu COVID, unii cu forme ușoare”.

 

„Din 8 persoane cu COVID, doar una a fost testată”

„Eu am chemat salvarea pentru mătușa mea de 90 de ani, care avea simptome evidente de infecție cu coronavirus. Doctorița de pe ambulanță i-a dat tratament de COVID, dar fără să o testeze. Din 8 persoane care au avut COVID în proximitatea mea, doar una a fost testată și apare în statistici. Încă o prietenă a avut test rapid pozitiv, valid, dar îl cumpărase de pe internet și nici ea nu apare în datele oficiale. Toți acești oameni s-au tratat singuri acasă”, a povestit, pentru Jurnalul, o bucureșteancă.

 

Noul model suedez: carantină

În timp ce noi ne relaxăm, în majoritatea țărilor din Europa lupta anti-Covid intră în prelungiri din cauza tulpinii mutante a SARS-CoV-2 (B.1.1.7). Până și Suedia, care adoptase metoda imunizării de turmă, trece acum la restricții. 

„La debutul valului 2 credeam că suntem doar inconștienți când am migrat din rațiuni electorale către modelul suedez. Acum însă pot doar să constat că suntem pur și simplu nebuni (spre «criminally insane») când mergem spre relaxarea totală, într-un context în care până și Suedia optează pentru carantină și închiderea școlilor”, spune cercetătorul Octavian Jurma, precizând că până și Norvegia intră în lockdown, deși au puțin peste 300 de cazuri noi de COVID-19. „Motivul: noile tulpini sunt o amenințare reală și iminentă la adresa cetățenilor săi. Rezultatul unei astfel de atitudini? Norvegia are în total mai puține decese de la începutul epidemiei (544) decât avem noi săptămânal”, subliniază Jurma.

Și profesorul Răzvan Cherecheș, specialist în Sănătate Publică, atrage atenția că a crescut mortalitatea în mai multe țări din cauza noii tulpini, care e mult mai infecțioasă, și consideră că „este prematură relaxarea restricțiilor, mai ales dacă vrem să deschidem școlile în 8 februarie”.

„Creșterea numărului de morți apare din cauză că, fiind mai infecțioasă, infectează mult mai mulți oameni, nu din cauză că ar fi mai simptome mai severe. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim prudenți în relaxarea măsurilor și să ne concentrăm pe deschiderea etapizată a școlilor, ca prioritate”

Prof. dr. Răzvan Cherecheș, UBB Cluj-Napoca

„Ce facem noi? Rămași fără modele de urmat în Europa și SUA, îmbrățișăm modelul brazilian. Orice, numai să nu ne luptăm pe bune cu virusul. Brazilia e un model nu demn de urmat pentru negaționiștii din toată lumea. Libertate aproape totală și un preț minimal că să duduie economia, un fleac de 1.400 decese pe zi.

Octavian Jurma, cercetător

 

Noi restricții în țările europene

  • Franța introduce noi condiții de intrare în țară: pe lângă prezentarea testului RT-PCR negativ, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc pe cale aeriană sau maritimă din spaţiul european trebuie să se autoizoleze 7 zile. Joi, autoritățile din Franța vor anunța oficial că se intră în lockdown.
  • Belgia se închide timp de o lună (27 ianuarie - 1 martie) pentru a preveni răspândirea noii mutații de coronavirus. Astfel, se interzice orice călătorie, din sau înspre Belgia, fără un motiv valid cum ar fi îndatoriri familiale sau studii.
  • Olanda impune noi restricții: a introdus carantină de noapte și cei care vin din zone de risc trebuie să prezinte un test rapid făcut cu maximum 4 ore înainte de plecare.
  • Guvernul spaniol a interzis circulaţia pe timpul nopţii şi a restricţionat mobilitatea între regiuni. În regiunea capitalei Madrid, hotelurile sunt nevoite acum să închidă la ora 21.00.

 

Evoluția numărului de morți la un milion de locuitori în țările în care specialiștii estimează că tulpina B.1.1.7 a devenit, cel mai probabil, majoritară.

 

 

×
Subiecte în articol: coronavirus