x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „O boală inexplicabilă” apărută la testări. ​​​​​​​Vaccinul anti-COVID care ar trebui să ajungă în România, pus în stand-by

„O boală inexplicabilă” apărută la testări. ​​​​​​​Vaccinul anti-COVID care ar trebui să ajungă în România, pus în stand-by

de Monica Cosac    |    10 Sep 2020   •   12:01
„O boală inexplicabilă” apărută la testări. ​​​​​​​Vaccinul anti-COVID care ar trebui să ajungă în România, pus în stand-by

Studiile clinice finale pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate temporar, la nivel mondial, după ce unul dintre participanții la testările din Marea Britanie a dezvoltat „o boală inexplicabilă”. Vaccinul pus în stand-by este cel precontractat de Comisia Europeană pentru toate statele membre și care, implicit, ar fi trebuit să ajungă și în România.

 

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Universitatea Oxford se numără printre cele aflate în cea mai avansată fază de testare – mai exact, într-un studiu clinic de faza a III-a în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud –, iar cercetătorii care l-au dezvoltat estimau deja că ar putea fi unul dintre primele care vor apărea pe piaţă, la nivel mondial. Compania farmaceutică a anunțat însă că a suspendat studiile clinice, din proprie inițiativă, pentru a permite unei comisii independente să analizeze datele privind siguranța vaccinului, după ce unul dintre participanți s-a îmbolnăvit.

Producătorul a descris această decizie ca pe „o acțiune de rutină” în cazul apariției unei „boli inexplicabile”, însă nu au fost date publicității mai multe informații despre persoana afectată sau despre natura reacţiei adverse. Potrivit publicației „The New York Times”, care a citat surse apropiate companiei, ar fi vorba despre mielită transversă - o inflamaţie a coloanei vertebrale, care este declanșată, de cele mai multe ori, de infecții virale. Deocamdată, nu este clar dacă îmbolnăvirea participantului la studiul clinic are legătură cu vaccinul anti-COVID-19.

 

300 de milioane de doze, contractate de CE

Vaccinul aflat în faze avansate de testare a fost deja vândut, în avans, în cantități uriașe. De altfel, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a fost cel cu AstraZeneca și a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale, la 27 august. Conform contractului, toate statele membre vor achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporțional cu populația fiecărei țări. Luna trecută, CE mai a purtat discuții privind încheierea unor acorduri similare și cu alți producători de vaccinuri (Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, Moderna).

 

1.290.000 de unități pentru români

La începutul acestei luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, estima că românii ar putea beneficia de primele doze de vaccin în ianuarie 2021. „Din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% - 1.290.000 de doze”, a afirmat Tătaru, la un post de televiziune.

 

Compania farmaceutică începuse deja să producă 30 de milioane de doze anti-COVID pentru guvernul britanic, acestea urmând să fie folosite dacă produsul va fi aprobat.

 

×
Subiecte în articol: vaccin covid-19 AstraZeneca