x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O româncă a dat lovitura! Moşteneşte un italian bogat, mason şi om de afaceri, care a avut legături chiar şi cu Nicolae Ceauşescu

O româncă a dat lovitura! Moşteneşte un italian bogat, mason şi om de afaceri, care a avut legături chiar şi cu Nicolae Ceauşescu

21 Dec 2015   •   18:06
O româncă a dat lovitura! Moşteneşte un italian bogat, mason şi om de afaceri, care a avut legături chiar şi cu Nicolae Ceauşescu
Sursa foto: De la dreapta la stânga: Licio Gelli, Gabriela Vasile şi Maria Rosa (fiica lui Licio Gelli). Sursa foto: Lettera43.it

Licio Gelli, un controversat om de afaceri din Italia şi mare maestru al P2 (Propaganda Due), a fondat o lojă masonică secretă în care au fost înscrişi cei mai puternici oameni politici din Italia, capi ai serviciilor secrete, jurnalişti, muzicieni, dar şi fostul premier Silvio Berlusconi. Întodeauna, numele P2 a fost legat şi de mafia siciliană.

Licio Gelli a murit pe 15 decembrie, la vârsta de 96 de ani şi a fost înmormântat, două zile mai târziu, iar la funeraliile lui au participat doar câteva zeci de persoane apropiate. Nicio personalitate nu l-a condus pe ultimul lui drum, scrie reteauadestiri.ro.

Povestea lui de viaţă este fascinantă, la fel ca şi întâlnirea cu Gabriela Vasile, o româncă originară din comuna Lupşa, judeţul Alba, care i-a devenit soţie.

Înainte de asta, Gabriela a lucrat în vila italianului ca îngrijitoare (badantă) şi avea 48 de ani când a devenit soţia milionarului, fiind mai tânără ca el cu aproape 40 de ani.

Cei doi s-au căsătorit în 2006, pe când afaceristul era în arest la domiciliu în vila lui somptuoasă aflată în apropiere de Florenţa. Atunci, el avea 87 de ani şi astfel judecătorii i-au permis să-şi execute pedeapsa la domicliu.

Influentul  milionar a fost cunoscut pentru faptul că şi-a ascuns mereu averea de statul italian. A şi fost arestat într-o bancă din Eleveţia, pe când voia să scoată din cont zeci de milioane de dolari.


Vila Wanda, reşedinţa lui Licio Gelli din Italia / Sursa foto: Rex via The Telegraph

Când a fost încarcerat, în Elveţia, a reuşit să evadeze. Anchetele au trenat, iar pedepsele grele au fost date abia la sfârşitul anilor ’90, când era deja prea bătrân să mai stea la închisoare. Şi-a executat la domiciliu, în vila de lux, pedeapsa de 12 ani de închisoare.

Unii au spus despre el că a fost un geniu malefic. Alţii, că a avut o minte sclipitoare care a acţionat mereu sub imperiul ideologiei fasciste.

Gilio a fost implicat în scandaluri uriaşe. Cele mai răsunătoare sunt legate de falimentarea unei bănci care ar  fi avut legături cu Vaticanul. Bancherul care conducea unitatea cunoscută ca şi “Banca Domnului” a fost găsit spânzurat sub un pod londonez, în 1982. Anchetatorii au luat în calcul de la început posibilitatea ca Roberto Calvi să fi fost ucis, dar nu au reuşit să strângă probe suficiente.

La o percheziţie în casa sa, din anii ’80, s-ar fi găsit 179 de lingouri de aur care cântăreau 168 de kilograme. Adevărata provenienţă nu s-a cunoscut niciodată. S-a bănuit că ar fi putut fi dintr-o bancă delapidată din Iugoslavia, în anii ’50.

Procurorii italieni au legat numele lui şi de o explozie, tot din anii ’80, dintr-o gară din Bologna, în care au murit 85 de oameni. Licio Gelli a fost acuzat de obstrucţionarea justiţiei, însă, o lungă perioadă de vreme a scăpat mereu de închisoare.

S-a vorbit chiar şi despre un plan secret pe care l-a pus la cale pentru a da o lovitură de stat, iar ajutor ar fi urmat să primească de la mai multe ţări. Printre altele, a avut legături chiar şi cu Nicolae Ceauşescu, fostul preşedinte comunist al României.

×