x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oana Stancu şi Adrian Ursu s-au alăturat Antenei 3

Oana Stancu şi Adrian Ursu s-au alăturat Antenei 3

de Anca Nicoleanu    |    09 Mar 2011   •   15:37
Oana Stancu şi Adrian Ursu s-au alăturat Antenei 3

155504-adioana22.jpgAnunţul a fost făcut de Mihai Gâdea, pe 8 martie, într-o ediţie specială a emisiunii "Sinteza Zilei". În perioada următoare, cei doi jurnalişti, împreună cu cei din conducerea postului, vor decide în privinţa proiectelor editoriale în care se vor implica. Adrian Ursu explică de ce a ales Antena 3. "Unele dintre ofertele pe care le-am primit erau tentante, doar că aveau mici inconveniente care ţineau de orientarea editorială a instituţiilor respective de presă, drept pentru care le-am eliminat din acest considerent. Altele nu s-au concretizat din raţiuni subiective şi nu cred că e cazul să detaliem, pentru că nu se face. Alegerea în legătură cu colaborarea cu Antena 3, era şi naturală într-un fel, având în vedere că există o compatibilitate să spunem din punct de vedere profesional între ceea ce am făcut în ultimii ani şi ceea ce se întâmplă la Antena 3. Grila editorială e destul de apropiată de ceea ce există şi la Realitatea TV, cu accent pus pe informaţii şi dezbateri politice, pe interesul social legat de anumite teme şi pe polemica bazată pe argumente. Probabil că ar fi existat şi alte opţiuni în care însă aceste considerente nu se regăseau. Prin urmare, adaptarea ar fi fost dificilă, într-o perioadă în care e greu să-ţi mai acorzi timp pentru a te reorienta într-un fel sau altul. Totul se întâmplă atât de repede, încât trebuie să te urci din mers". "Era singurul loc în care puteam fi coerenţi cu ceea ce am făcut până acum. Şi asta a contat mai mult pentru mine decât alte oferte care să ţină cont de bani, de poziţie în prime-time sau de altceva", adaugă Oana Stancu.

Cât de curând, se va stabili şi în ce variante vor merge mai departe. "Discutăm mai multe formule jurnalistice pe care le gândim şi noi, şi conducerea editorială a Antenei 3. Deocamdată decizia a fost aceea de a ne alătura echipei, urmând ca proiectele editoriale propriu-zise să le discutăm pe parcurs, ele putând fi în formule extrem de diverse", spune Ursu. "După cum ştiţi, grila este destul de plină la Antena 3, sunt oameni foarte grei acolo şi foarte valoroşi, tocmai de aceea va trebui să discutăm pragmatic pe ceea ce putem face, pe proiecte, şi nu pe "am venit la ora aia sau la ora ailaltă, joia, vinerea sau marţi dimineaţă"", completează Oana. Şi adaugă: "Eu cred că noi doi am fost o echipă foarte bună şi s-a văzut asta pe sticlă. S-a văzut şi în această perioadă că am fost uniţi, mai departe depinde şi de ce intenţionează să facă Adrian. Cert este că vom fi împreună, am ales acest loc împreună, am luat toate deciziile în ultima perioadă împreună, şi cred că asta e important: că suntem acolo şi că suntem o echipă".

Mihai Gâdea a avut un rol important în a-i convinge pe cei doi că la Antena 3 le e locul. De altfel, directorul Antenei 3  i-a făcut o ofertă de colaborare lui Adrian Ursu şi în toamna lui 2010. "Au fost, fără îndoială, elemente numeroase care au condus la decizia asta. E o decizie, trebuie să spun acum, amânată, fiindcă discuţii cu Mihai Gâdea am avut încă de anul trecut, din toamnă. La vremea respectivă, ele nu s-au finalizat din motive care au ţinut strict de decizia mea. Acum ele nu au făcut decât să fie continuate şi, desigur, discuţia cu Mihai Gâdea să fie mai convingătoare", spune Adrian Ursu. Oana Stancu mărturiseşte, la rându-i, că a avut o comunicare foarte bună cu Mihai Gâdea: "Mi-a creat toate motivele să am încredere în ceea ce vom face. Mă duc într-o echipă foarte bună, coerentă şi credibilă".

Reacţiile foştilor colegi de la Realitatea TV la aflarea veştii că Stancu şi Ursu fac acum parte din echipa Antenei 3, a concurenţei, practic, au fost dintre cele mai diverse. "Sigur că oamenii care rămân pur şi simplu oameni, şi nu roboţei adaptabili la comenzile ce li se dau, s-au manifestat aşa cum au crezut ei de cuviinţă: unii m-au felicitat, alţii şi-au manifestat regretul, alţii s-au arătat surprinşi dar, repet, toate aceste lucruri le apreciez fiindcă sunt din seria reacţiilor umane. E mult mai important ca ele să existe pur şi simplu. În rest, sigur că au existat şi un alt fel de reacţii, dar pe acelea nu vreau să le comentez", spune Ursu. "Uite, nu aş vrea să fiu dramatică, nu ştiu dacă puteam să cer solidaritate neapărat, dar o lipsă de reacţie atât de mare când o emisiune este scoasă de pe post aşa cum am fost scoşi noi, nu cred că este de înţeles. Cred că fiecare dintre cei care se află în momentul ăsta în breaslă ar trebui să se gândească: am tăcut acum, data viitoare pot fi eu, atunci cine va vorbi pentru mine?", precizează Oana. Dincolo de revenirea pe sticlă ca realizator de emisiune, Adrian Ursu îşi doreşte să reînceapă să scrie la ziar. "Aş vrea să reiau într-un fel legătura cu ziarul în forma în care se mai găseşte el astăzi, pe hârtie destul de subţire, electronic destul de extins. Nu ştiu exact care va fi forma de colaborare şi cu cine, dar este o intenţie pe care sper s-o pot concretiza destul de repede".

Oana Stancu şi Adrian Ursu au realizat până pe 15 februarie, la Realitatea TV, emisiunea "Ora de foc", cel mai urmărit talk-show al staţiei. Emisiunea lor a fost eliminată din grilă fără argumente, în urma unei ediţii în care preşedintele PSD Victor Ponta  a avut un conflict cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Ursu şi Stancu şi-au dat demisia de la Realitatea TV pe 24 februarie, acuzându-l de cenzură şi de epurare politică pe Sebastian Ghiţă, managerul postului.

Precedent periculos

La ediţia specială a emisiunii "Sinteza Zilei", moderată de Mihai Gâdea şi Răzvan Dumitrescu, în care Oana Stancu şi Adrian Ursu au fost prezentaţi ca făcând parte din colectivul Antenei 3, cei doi foşti realizatori ai emisiunii "Ora de foc" au vorbit despre evenimentele care au precedat suspendarea emisiunii pe care o realizau la Realitatea TV. Printre altele, Adrian Ursu a amintit de un precedent periculos, în care premierul Emil Boc s-a folosit de un articol din Constituţie care suspendă temporar drepturile cetăţeneşti pentru a micşora pensiile şi salariile, acest lucru indicând faptul că cei de la putere sunt în stare de orice pentru a-şi duce planurile la bun sfârşit.
Oana Stancu a trecut în revistă evenimente grave, în care persoane au fost ameninţate sau intimidate pentru a păstra tăcerea sau a lua anumite hotărâri şi a promis că nu mai are de gând să tacă în privinţa lucrurilor care nu se văd şi despre care nu se vorbeşte.

×