x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Obiceiuri şi credinţe despre ziua de Bobotează

Obiceiuri şi credinţe despre ziua de Bobotează

de Diana Scarlat    |    06 Ian 2020   •   09:56
Obiceiuri şi credinţe despre ziua de Bobotează

Astăzi, 6 ianuarie, este sărbătoarea Bobotezei. În acestă zi se sfinţesc apele, în timpul slujbei de Iordan, iar prin tradiţie, pregătirea momentului se face cu multă atenţie, în fiecare comunitate, locul unde se desfăşoară slujba fiind ales împreună cu preotul satului, de cele mai  multe ori într-un spaţiu mai larg, unde să fie cel puţin o fântână, sau în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

 

Astăzi, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, la ora 8:30, apoi, la ora 12:00, va oficia slujba de Sfinţire mare a apei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, pe faleza Cazinoului. La finalul slujbei, ÎPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, care simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Arhiepiscopia Tomisului pregăteste peste 150 de tone de aghiasmă care vor fi oferite credincioşilor la slujba de Bobotează de pe malul mării, la Constanţa. Şi la Galaţi se fac pregătiri pentru lansarea Crucii în apele Dunării. Evenimentele se vor desfăşura după cum urmează: - 12.45 - 12.55 – Sosirea participanţilor la Biserica Precista; - 12.55 - 13.00 – Procesiunea către locul slujbei; - 13.00 - 13.45 – Slujba de sfinţire a apei; - 14.00 - 15.15 – „Lansarea Crucii” în apele Dunării. Apa sfinţită de Bobotează se numeşte Agheasmă Mare şi credinţa spune că are putere sfinţitoare şi tămăduitoare.

 

Semnificaţia Bobotezei

 

Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei. Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul. Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica, dar, în acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele, astfel că toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat. În România, cele mai spectaculoase evenimente de Bobotează sunt legate de recuperarea Crucii, din Dunăre sau din mare.

 

 

Legenda de la care a pornit obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele. Ca urmare, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat.

×