x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Octavian P. Jurma: Această scădere este mai superficială decât pare la prima vedere din raportarea oficială pentru că este obținută și printr-o scădere a numărului de teste

Octavian P. Jurma: Această scădere este mai superficială decât pare la prima vedere din raportarea oficială pentru că este obținută și printr-o scădere a numărului de teste

01 Dec 2020   •   15:28
Octavian P. Jurma: Această scădere este mai superficială decât pare la prima vedere din raportarea oficială pentru că este obținută și printr-o scădere a numărului de teste
Sursa foto: Foto: Facebook/ Octavian P Jurma

Medicul Octavian Jurma atrage atenția că scăderea cazurilor de COVID-19 este „mai superficială decât pare la prima vedere din raportarea oficială pentru că este obișnuită și printr-o scădere a numărului de teste”

Octavian Jurma a prezentat, în cadrul unei postări pe contul său de Facebook, un grafic cu valorile săptămânale ale testelor și cazurilor de la începutul pandemiei.

„Dacă luăm în considerare ultimele 4 săptămâni e KO tehnic: Numărul de cazuri a crescut cu 47.1% în vreme ce numărul de teste a scăzut cu 4.4%. O diferență de + 51% e tsunami nu platou. Înseamnă că afirmația legată de platou se referă la ultimele două sau trei săptămâni”, scrie Octavian Jurma.

Potrivit datelor prezentate de medic, în perioada 9 – 29 noiembrie, cazurile au scăzut cu -7,1%, iar testele au scăzut cu -6,3%, existând o diferență de -0.8% și, prin urmare, rezultă o scădere totală ajustată la numărul de teste.

În perioada 16 – 29 noiembrie, cazurile au scăzut cu -6.1%, iar testele cu -7.3%, fiind o diferență de +1.2%.

„Abia săptămâna trecută avem o scădere a cazurilor de 9.4% pe fondul unei scăderi de 4.2% a numărului de teste, deci o scădere totală ajustată la numărul de teste de 5%. În concluzie, avem o scădere indubitabilă a numărului de teste care duce la o scădere a numărului posibil de cazuri confirmate. Și această săptămână a început tot cu o scădere de 6% a numărului de teste clinice față de săptămâna trecută (de la 7,488 luni, 23 noiembrie la 7,039 azi, 30 noiembrie)”, a scris Octavian Jurma.

Medicul a mai atras atenția că nu putem vorbi de o coborâre reală decât atunci când numărul de cazuri scade pe fondul unei creșteri a numărului de teste.

„Acesta este semnul definitoriu al unei curbe cu adevărat descendente. O scădere a cazurilor pe fondul scăderii testelor este în cel mai fericit caz un semn de platou.”, scrie Octavian Jurma.

„Scăderea numărului de teste are încă consecințe mai serioase decât aspectul grafic al curbei cazurilor noi. Cu fiecare 3-4 teste noi depistăm și punem în izolare o persoană infectată care altfel se plimbă în minivacanța de iarnă și infectează familiile venite din toate colțurile țării să se relaxeze. Nu e vina lui, de unde să știe că este infecțios dacă nu se testează. O scădere cu 7% a numărului de teste, în două săptămâni înseamnă 15.000 de teste și deci în jur de 5.000 de cazuri care au fost ignorate și care nu știu și nu pot afla dacă sunt infectați. Scăzând numărul de teste rămânem și mai mult în urma epidemiei pentru că nu mai detectăm decât bolnavii care sună la 112.”, se mai arată în postare.

Octavian Jurma precizează că deși în aparență curba scade, avem mai puține cazuri ușoare și asimptomatici, însă apar mai multe cazuri grave și foarte grave care se prezintă mai târziu la spital.

Medicul atrage atenția că o consecință a acestei tendințe constă în lipsa introducerii de noi măsuri de protecție.

„Toate partidele vor acum să se înfrupte din Eldoradoul rezultatelor fără efort. De câteva zile toți candidații se întrec în promisiuni de relaxare pe fondul acestui debut timid de coborâre. Deschiderea piețelor și eliminarea restricțiilor au devenit subiectele cele mai licitate la televizor și în online! Dacă nu ne prezentăm la vot, alegerile vor fi decise de negaționiști și sceptici. Dar nu mai există partide responsabile, nimeni nu are curaj să spună alegătorilor, nu avem un partid care să își asume un program clar de rezolvare crizei COVID-19. Este o refulare generalizată, un delir care cu greu nu mai poate fi oprit. România este împinsă către prăpastie și riscă să afle ceea ce nici o altă țară nu a avut îndrăzneala să afle: cât de adânc este abisul Pandemiei de COVID-19”.  

×