x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orban distruge planul lui Streinu-Cercel: Un act iresponsabil!

Orban distruge planul lui Streinu-Cercel: Un act iresponsabil!

21 Apr 2020   •   22:36
Orban distruge planul lui Streinu-Cercel: Un act iresponsabil!
Sursa foto: Captura Antena 3

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că planul doctorului Adrian Streinu-Cercel, care prevede, printre altele, prelungirea termenului de izolare a bătrânilor după starea de urgență, este un act iresponsabil.

Orban a dat asigurări că Guvernul nu ia în calcul o prelungire a termenului de izolare a persoanelor de peste 65 de ani.

„Domnul Streinu-Cercel vorbeşte în numele său. Nu are nicio legătură cu deciziile la nivelul Guvernului şi critic sever aruncarea în spaţiul public a unor propuneri care nu au fost analizate şi care nu fac parte din deciziile care se iau la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la nivelul Guvernului. Nu există nici cea mai mică intenţie privitoare la părinţii şi bunicii noştri de a îi menţine în izolare o perioadă atât de lungă sau de a asigura un spaţiu de carantină şi ruperea din familii”, a spus Orban, la TVR.

Premierul a mai spus că gestul doctorului Streinu-Cercel este iresponsabil.

„Transmiterea publică a unei astfel de propuneri nu face bine societăţii, nu face bine nimănui şi consider că este un act iresponsabil, cu atât mai mult un act iresponsabil care vine din partea unui profesor care este considerat un specialist în epidemiologie. Pare că nu înţelege deloc societatea”, a mai declarat Ludovic Orban.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a avut, marți, o reacție virulentă la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în țara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare, iar un astfel de plan este „inacceptabil”. Șeful statului nu a pronunțat numele Institutului Național „Matei Balș” sau al directorului său, Adrian Streinu-Cercel.

În proiectul propus de Adrian Streinu Cercel apare o nouă categorie de risc, și anume 40-65 de ani. Bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 - 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: planul Cercel Ludovic Orban