x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentul respinge rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

Parlamentul respinge rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului

15 Iun 2021   •   17:16
Parlamentul respinge rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului
Sursa foto: Victor Stroe

Rapoartele Avocatului Poporului din perioada 2018-2020 au fost respinse în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Parlamentarii PSD și AUR au susținut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate.

„Toate cele trei rapoarte au fost respinse”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a admis că „este adevărat că uneori rapoartele au fost doar prezentate în plen”.

„Dar, de data aceasta, în dezbaterile din comisiile de specialitate s-au constatat încălcări grave ale Constituției și ale leii. Comisiile de specialitate prezentat plenului rapoarte în care au evidențiale aceste încălcări. Comisiile au obligația de a face recomandări plenului în exercitare funcțiilor sale, între care cea de control. În urma dezbaterilor, dacă apar astfel de situații grave, ete obligația penului să-și exprime voința suverană asupra situației constatate, iar prin votul de azi ați constatat că Avocatul Poporului a încălcat grav Constituția și legile țării”, adaugă Andronache.

Raportul de respingere pentru 2018 a fost votat cu 245 de voturi, cel din 2019 cu 247, iar cel din 2020 cu 242 de voturi.

Parlamentarii PSD și AUR au susținut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate plenului Parlamentului.

Respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 încalcă dispozițiile constituționale, susține Avocatul Poporului: „Ca o garanție a independenței, nici Constituția, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”.

 Mediafax

×
Subiecte în articol: Avocatul Poporului