x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patronate: Guvernul a suspendat transparența decizională. Contribuie la scăderea încrederii în lege

Patronate: Guvernul a suspendat transparența decizională. Contribuie la scăderea încrederii în lege

02 Apr 2020   •   15:06
Patronate: Guvernul a suspendat transparența decizională. Contribuie la scăderea încrederii în lege

Mai multe patronate reprezentative, reunite în Confederaţia Patronală Concordia, consideră că Guvernul suspendă drepturi fundamentale în perioada stării de urgenţă. Este vorba despre OUG 34/2022, care suspendă, pe perioada stării de urgenţă, dreptul la transparenţă decizională.

Confederaţia Patronală Concordia spune că Guvernul a suspendat transparenţa decizională şi dialogul social pe perioada stării de urgenţă prin emiterea OUG 34/2020. Astfel, reprezentanţii patronatelor, consideră că ordonanţa poate submina serios încrederea dintre stat şi cetăţeni, indispensabilă în această perioadă de criză.

Concordia spune că în aceste condiţii nu este afectat doar parteneriatul social fundamental între Guvern, patronate, sindicate şi societatea civilă, dar invită şi celelalte puteri să procedeze în aceeaşi manieră. Există pericolul real al întreruperii colaborării atât cu Executivul, cât şi cu Legislativul şi autorităţile locale, pe anumite proiecte care nu sunt urgente, ceea ce poate conduce la derapaje grave şi la reglementări făcute fără transparenţă.

OUG 34 deschide posibilitatea ca orice act normativ care face referire la pandemia COVID-19 - adică o mare parte a actelor normative ale perioadei următoare – să fie exceptat de la avizarea în Consiliul Economic şi Social sau de la alte forme de transparenţă decizională.

„Înţelegem importanţa adoptării rapide a unor măsuri excepţionale, dar lipsa transparenţei va contribui la scăderea încrederii societăţii în lege”, spun reprezentanţii Concordia în comunicat.

În viziunea acestora, doar actele normative legate exclusiv de Starea de Urgenţă pot excede procesului de transparenţă decizională, însă cu păstrarea obligativităţii informării Consiliului Economic și Social asupra acestora la momentul iniţierii. Toate celelalte proiecte de acte normative legate de consecinţele pandemiei COVID-19 trebuie să urmeze cursul firesc în procesul transparenţei decizionale chiar dacă el are loc la o viteză mai mare în aceste zile. „Inclusiv acest OUG, pe care-l criticăm, a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social”, mai spusn reprezentanții Concordia.

Confederaţia Patronală Concordia solicită reevaluarea acestor prevederi din OUG 34/2020. „Doar prin dialog şi cooperare putem depăşi momentul dificil generat de criza COVID 19. Nici mediul de afaceri, nici sindicatele și nici societatea civilă nu pot fi excluse din procesul de consultare, pentru că sunt direct vizate de actele elaborate, iar activitatea lor poate fi reglementată prin acestea”, se mai spune în comunicat.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă companii cu capital românesc şi străin, reunite în federaţii sectoriale: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Mediafax

×