x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru membri ai grupării Giuleşti, specializată în tâlhării şi furturi de bancomate, propuşi la arestare

Patru membri ai grupării Giuleşti, specializată în tâlhării şi furturi de bancomate, propuşi la arestare

de Violeta Fotache    |    19 Apr 2011   •   18:37

Procurorii Parchetului instanţei supreme, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, a reţinut azi patru membri importanţi ai Grupării Giuleşti, specializată în tâlhării şi furturi de bancomate. Liderii Dumitru Păncescu, zis “Miki”, şi Adrian Stancu, alias “Mituş”, şi “locotenenţii” lor - Dorinel Ionel Lăzărică şi Claudiu Marius Fieraru au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi duşi la Tribunalul Vâlcea cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Cei patru sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de tâlhărie, furt calificat, ambele în forma tentativei ori a complicităţii, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

“Din cercetările efectuate până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că inculpaţii fac parte dintr-o grupare specializată în furturi din bancomate amplasate în incinta unor societăţi comerciale, situate pe raza mai multor judeţe. În intervalul aprilie -  noiembrie 2010, inculpaţii, având feţele acoperite cu cagule, au pătruns pe timpul nopţii, prin efracţie, în sediul unor firme sau agenţii bancare de unde au sustras sume de bani cuprinse între 30.000 - 160.000 lei, depozitate în ATM-uri pe care le forţau prin tăierea balamalelor. Totodată, aceştia au sustras  diferite bunuri precum telefoane mobile, o unitate PC,  mai multe pistoale cu muniţia aferentă aparţinând paznicilor unora din unităţile menţionate, pe care i-au deposedat prin violenţă. Unele fapte au rămas în forma tentativei deoarece, în cursul comiterii infracţiunilor, inculpaţii au fost surprinşi fie de paznici, fie de organele de poliţie. Dosarul este instrumentat împreună cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. De menţionat este şi faptul că probatoriul administrat în cauză a relevat că inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru fapte similare, aspect ce demonstrează persistenţa infracţională a acestora. Pericolul pentru ordinea publică rezultă şi din aceea că infracţiunile pentru care sunt cercetaţi în prezent au fost comise la scurt timp după punerea acestora în libertate.”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Public.

Conform unor surse judiciare, membrii grupării Giuleşti au scăpat de mai multe ori filtrelor poliţiei şi de urmăririle din trafic ale anchetatorilor pentru că atunci când dădeau “lovituri” aveau maşini cu mulţi cai-putere, în ultimele cazuri fiind vorba de un Mercedes modificat pentru viteză.

Reamintim că până în prezent, Dumitru Păncescu şi Adrian Stancu au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, în dosare totalizând peste 46 de fapte de furt sau tâlhărie.

Din Gruparea Giuleşti fac parte Marian Gheorghe - zis "Expres" sau "Expresul Negru", Marian Mihăiţă Ciuraru - zis "Spoitorul", Bujor Gheorghe - zis "Orient", Florin Neagu - zis "Geras", Adrian Constantin Bereandă - zis "Smox" sau "Ady Berandi" sau "Bonx" sau "Grasu", Iulian Berechet - zis "Bulină", Gheorghe Cosma - zis "George" sau "Mafiotul", Alexandru Oace, Aurel Dumitreu - zis "Rică", Adrian Opiţeanu - zis "Romanu, Victor Armeanu - zis "Juvete", Dragoş Nicolae Fabian - zis "Biţă"George Fabian, zis "Geo", Liviu Iordan, Cornel Enescu - zis "Briceag" şi Gabriel Alexe. Toate aceste persoane au fost deferite justiţiei în perioada iulie şi septembrie 2008, respectiv martie şi iulie 2009, în patru dosare penale. Una dintre fapte este furtul din 2 spre 3 decembrie 2007, de la Agenţia 75 a Loteriei Române, situată pe Calea 13 Septembrie, din Capitală. Atunci membrii grupării Giuleşti au folosit două maşini de lux, respectiv un Mercedes şi o limuzină Audi A8 - maşină recunoscută pentru viteză şi fiabilitate. Ei au furat bilete de loto şi 6.000 de lei. Demarând în trombă la venirea patrulei de poliţie, hoţii şi-au pierdut urma, Mercedes-ul fiind găsit ulterior într-o benzinărie din cartierul bucureştean Giuleşti.

Într-un alt caz de furt, tot din decembrie 2007, membrii grupării au mers cu un autoturism BMW pentru a fura o remorcă din faţa unui bloc, potrivit Mediafax. Imediat după furt, arată anchetatorii, aceştia au gonit cu remorca prinsă de maşină, prin Capitală, fără a opri la semnalele semafoarelor. Urmărirea acestora a încetat doar după ce poliţiştii au blocat o intersecţie, pe unde trebuiau să treacă membrii grupării. Când au văzut blocajul din intersecţie aceştia au pierdut controlul maşinii BMW şi s-au izbit într-un stâlp. A fost prins de poliţişti doar un ocupant al maşinii.

Toate cazurile având ca autori membri ai reţelei au fost conexate, faptele fiind investigate fde către Parchetul instanţei supreme, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, astăzi autorităţile procedând la efectuarea a zece percheziţii domiciliare, soldate cu reţinerea celor doi lideri şi doi locotenenţi.

Tribunalul Vâlcea urmează să decidă dacă va emite sau nu mandate de arestare preventivă.

×
Subiecte în articol: hoti gruparea giulesti