x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe gerul ăsta a îngheţat şi Lacul Sărat!

Pe gerul ăsta a îngheţat şi Lacul Sărat!

01 Feb 2011   •   19:08

Lacu Sărat din staţiunea brăileană cu acelaşi nume a îngheţat din cauza temperaturilor extrem de scăzute înregistrate în ultimele zile, fiind pentru a doua oară în ultimii trei ani când suprafaţa lacului se transformă în patinoar natural, relatează Agerpres.

Stratul de gheaţă format pe lac măsoară peste 10 centimetri grosime, deşi apa are o salinitate de 300 de grame la litru, iar pentru ca tratamentul cu nămolul sapropelic folosit în ameliorarea reumatismului să nu fie întrerupt, angajaţii bazei balneoclimatrerice îl extrag făcând copci în gheaţa de la suprafaţa lacului.

Directorul bazei de tratament, Sorin Boşneag, a declarat că salariaţii complexului brăilean sunt nevoiţi să scoată zilnic la copcă nămolul vindecător, pentru că staţiunea numără foarte mulţi pacienţi care nu pot întrerupe tratamentul.

“Apariţia gheţii a fost facilitată de nivelul crescut al apei din lac. Apa sărată s-a dus sub suprafaţa lacului, iar cea fără sare a rămas la suprafaţă şi a îngheţat, având în vedere temperaturile scăzute din ultimele zile', a declarat Boşneag.

Lacu Sărat a secat, în 2009, pe 90% din suprafaţă, motiv pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a luat măsura alimentării lui cu apă din canalele de irigaţii. Situat pe raza comunei brăilene Chiscani, Lacu Sărat are o suprafaţă de 1,72 km pătraţi, o adâncime de 1,5 metri şi conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi apă minerală hipertonică. Staţiunea are o capacitate de 250 locuri şi este deschisă indiferent de anotimp, oferind facilităţi pentru băi calde în ape minerale, aplicări de nămol cald şi rece, hidroterapie şi kinetoterapie.

×