x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavi de COVID-19 vor fi carantinate

Persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavi de COVID-19 vor fi carantinate

21 Iul 2020   •   11:35
Persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavi de COVID-19 vor fi carantinate

Persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavi de COVID-19 vor fi carantinate în baza unei decizii emise de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare, individual, potrivit Hotărîrii 36 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea 36 a fost prezentată, în cadrul ședinței de Guvern, marți, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat,

„Se instituie măsura carantinării persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, care se dispune pentru fiecare persoană individual prin decizie a Direcţiei de Sănătate Publică competentă teritorial”, potrivit Art. 4 din Hotărârea 36.

Pe de altă parte, art. 5, alin. 1 stipulează unele excepții: „ Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică - în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, ş.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină prevăzută la articolul 2 (pentru persoanele care sosesc în România din ţările, zonele de risc epidemiologic ridicat - n.r.) şi articolul 4, pe baza documentelor justificative".

În ceea ce privește analiza situațiilor prevăzute la alineatul (1), aceasta „este realizată la nivelul centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcţia de Sănătate Publică", potrivit alineatului 2 al articolului 5.

Totodată, alineatul 3 al articolului 5 prevede că „ în decizia de suspendare se va menţiona, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică şi măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2".

Legea carantinei și izolării intră în vigoare începând de marți, 21 iulie, după două săptămâni fără reguli, în care aproximativ 1000 de oameni confirmați cu noul coronavirus au cerut externarea din spital.

Legea carantinei și izolării a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.  

 

×