x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 200 de mineri au protest în fața sediului CEH. Aceștia cer demisia directorului general

Peste 200 de mineri au protest în fața sediului CEH. Aceștia cer demisia directorului general

de Georgiana Oprea    |    22 Feb 2021   •   12:36
Peste 200 de mineri au protest în fața sediului CEH. Aceștia cer demisia directorului general

Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune din Valea Jiului, de la minele Lonea și Livezeni, au protestat, luni dimineață, în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani. De asemenea, cei aproximativ 70 de mineri autoblocați în subteranul Minei Lupeni amenință cu greva foamei. 

Minerii cer plata drepturilor salariale restante. Este vorba despre salarii, tichetele de masă - restante de 10 luni, decontarea transportului - restant de 11 luni şi decontarea încălzirii. De asemenea, aceștia cer demisia directorului general al companiei, Samuel Dioane.

Oamenii strigă ”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”.

Samuel Dioane a afirmat că o delegație formată din administratorul special al CEH, Cristian Roșu, și lideri sindicali se află la București, unde va purta luni mai multe discuții cu reprezentanții Ministerelor Energiei și Muncii.

„Oamenii sunt revoltaţi şi au supărările lor. Eu le-am explicat cum stă situaţia, că toate veniturile noastre s-au diminuat din cauză că trendul european este de reduce a noxelor de CO2. Şi de aici s-a dus totul în jos", a menţionat Dioane.

În prezent, CEH nu mai dispune de veniturile din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de închidere pentru Mina Lonea, care totalizau circa 7 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care bugetul de salarii se ridică la 12 milioane lei, lunar.

Starea de sănătate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocați în subteranul Minei Lupeni, unii dintre ei aflați în a șasea zi de proteste, este monitorizată de salvatorii mineri.

Potrivit preşedintelui executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, delegaţia administraţiei şi a sindicatelor de la minele din Valea Jiului are programată luni o nouă rundă de întâlniri la ministerele Energiei şi Muncii pentru a reglementa anumite aspecte tehnice legate de ordonanţa adoptată de Guvern pentru plata salariilor minerilor din fonduri ale Ministerului Muncii, prin intermediul AJOFM.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din anul 2019. De asemenea, acesta a precizat că că minerii, care protestează de şase zile, îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.

Premierul Florin Cîțu a afirmat, luni, că protestul minerilor din Valea Jiului nu este o soluție care va rezolva problemele, adăugând că nu va permite o mineriadă în mandatul său.

 

×
Subiecte în articol: mineri proteste valea jiului