x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNRR va fi publicat în 2 iunie. Ghinea: Printre puținele state UE care publică întregul document

PNRR va fi publicat în 2 iunie. Ghinea: Printre puținele state UE care publică întregul document

26 Mai 2021   •   15:42
PNRR va fi publicat în 2 iunie. Ghinea: Printre puținele state UE care publică întregul document
Sursa foto: Hepta

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a anunțat miercuri că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi publicat în 2 iunie: „Vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea susține că în urma dialogului cu opoziția parlamentară s-a decis înființarea unui comitet de monitorizare a PNRR.

„În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării și rolul autorităților locale, acolo unde este cazul. De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum și instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali și societatea civilă. Prezentarea pentru prima oară a componentelor PNRR în Comisia de Afaceri Europene, în data de 9 martie, accesul opoziției la documente de lucru și prezentarea în plen a unor negocieri încă deschise reprezintă o dovadă de deschidere din partea Guvernului pentru a constitui un plan național cu baze consensuale”, a spus ministrul Proiectelor Europene.

Conform acestuia, consultările cu CE sunt în derulare, miercuri seara este programată o videoconferință cu premierul Florin Câțu și vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, iar joi și vineri sunt programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investițiilor verzi și a celor digitale.

Cristian Ghinea a anunțat care este programul de definitivare și comunicare a PNRR:
-27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
-28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
-31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
-1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
-2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg și jurnaliști.

„Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”, a masi spus Ghinea.

„Astăzi nu a fost prezentat în plen PNRR. Tot ce știm este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate pentru toți românii. Răspunsul PSD nu poate fi decât unui singur - pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca obiect principal eșecul guvernului în privința PNRR”, a anunțat miercuri Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Cristian Ghinea