x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Portretul robot al sinucigaşului român: bărbat, 25-34 de ani, trăieşte în oraş şi e şomer. Vezi între ce ore se sinucid mai des românii.

Portretul robot al sinucigaşului român: bărbat, 25-34 de ani, trăieşte în oraş şi e şomer. Vezi între ce ore se sinucid mai des românii.

de Robert Veress    |    17 Iun 2011   •   10:43
Portretul robot al sinucigaşului român: bărbat, 25-34 de ani, trăieşte în oraş şi e şomer. Vezi între ce ore se sinucid mai des românii.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 2.740 de oameni se sinucid intr-o zi (un milion intr-un an), raportul fiind de 4 barbati la o femeie.

Sinuciderile sunt cauza principala a mortilor violente (21%), urmate de accidentele in trafic (16%), otraviri accidentale (14%) si caderi de la inaltime (10%).

Rata medie a sinuciderilor in Romania este mai mica decat rata medie a sinuciderilor pe plan global, dar, un studiu recent, realizat de medicul-deputat de Iasi Tudor Ciuhodaru, arata ca avatarurile tranzitiei i-au deprimat pe romani si tot mai multi sunt, de la an la an, cei care isi pun capat vietii.

Astfel, pe plan global, rata medie a sinuciderilor este mai mare de 14 la suta de mii, la barbati fiind 25 la suta de mii, iar la femei 6 la suta de mii.

In Romania, frecventa cazurilor de suicid a crescut intre anii 1990 si 2004 cu 30%, cu diferente semnificative intre sexe. Adica, in timp ce pentru femei s-a inregistrat o foarte usoara scadere, pentru barbati rata aproape ca s-a dublat.

Cresterea cea mai mare a ratei sinuciderilor s-a produs intre anii 1990 si 1995, dupa aceasta perioada si pana in 2004 inregistrandu-se un platou. In 2004 rata suicidului in Romania a fost de 12,5 la suta de mii, cu o rata pentru barbati de 21,5 la suta de mii, iar pentru femei de 4 la suta de mii.

In ultimii ani, s-a consemnat un fapt extrem de ingrijorator, produs pe fondul acutizarii problemelor din sistemul de Invatamant, corelat cu migrarea masiva a fortei de munca in strainatate si cu cvasi-absenta politicilor sociale dedicate minorilor ramasi fara suportul parintilor: varsta medie a sinucigasilor a scazut cu peste 10 ani, consemnandu-se foarte multe sinucideri la copii.

Iata cum arata portretul robot al sinucigasului, realizat prin analiza a 656 de cazuri incluse in studiu: barbat, 25-34 de ani, traieste in oras, e somer. Doar 5,34% dintre cei 656 erau cunoscuti cu antecedente depresive. Majoritatea (37%) au preferat ca metoda de sinucidere intoxicatia cu medicamente si au ales intervalul orar 14 – 22 (53%). Alte metode alese sunt spanzurarea, taierea venelor sau prabusirea de la inaltime.

Tentativele de suicid sunt si mai numeroase decat actele sinucigase reusite. Mai putin de 10% dintre cei care se sinucid reusesc din prima incercare!

Studiul constata ca 'Nesiguranta zilei de maine, lipsurile materiale, incertitudinea unui loc de munca, tranzitia spre o economie care necesita o readaptare a individului si, nu in ultimul rand, disolutia autoritatii institutiilor fundamentale ale statului, sunt tot atatea motive sa-l impinga pe subiect spre idei sinuci­gase. Cazurile in acest sens abunda, numarul sinuciderilor in tara noastra fiind in crestere'.

'Expunerea la acte suicidare in familie sau la persoane din anturaj contribuie in buna masura la perceperea acestui act ca o maniera adecvata de reactie la aparitia unei situatii dificile, reprezentand una din cauzele de crestere a incidentei actelor autolitice la tineri. Cauzele cele mai frecvent incriminate la tineri ar fi depresia, consumul de droguri, tulburarile de comportament, mai ales cele asociate cu agresivitate mare, disolutia familiei nucleare si disponibilitatea succesiva a armelor de foc', se mai arata in studiu.

×