x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră: Palatul Elisabeta poate fi vizitat

Premieră: Palatul Elisabeta poate fi vizitat

de Mihaela Bîrzilă    |    20 Iul 2020   •   10:26
Premieră: Palatul Elisabeta poate fi vizitat

Începând de miercuri, 23 iulie, până pe 20 septembrie, oricine poate intra în Palatul Elisabeta, o clădire încărcată de istorie și rezervată până acum doar oaspeților oficiali și întâlnirilor cu ștaif. O expoziție în premieră deschide pentru toți românii sălile publice ale palatului care i-a fost reședința oficială Regelui Mihai I în ultimii ani de viață.  

 

Uniformele militare purtate de regretatul suveran au fost aduse în premieră la București din Elveția și vor fi expuse alături de impresionanta colecție de costume populare a Reginei-mamă Elena. Vizitatorii au ocazia să vadă Colecția Regală de Artă Contemporană, portretele regilor și reginelor României din toate generațiile. În Biroul Majestății Sale, a fost expus la loc de cinste "Stiloul Regele Mihai I", un stilou care poartă semnătura regelui, dar pe care nu a apucat să îl vadă, acesta fiind lansat abia după perioada de doliu regal.   

 

Expoziția va avea un caracter permanent și va funcționa în anumite perioade ale anului. Intrarea costă 40 de lei pentru adulți iar copiii plătesc jumătate de preț. Nu este nevoie de rezervare decât pentru grupurile organizate sau turiștii străini care au solicitări speciale de ghidaj în limba engleză sau în alte limbi. Biletul de intrare a fost conceput ca o amintire în sine pentru vizitatori - o carte poștală  cu imagini din interiorul palatului.

 

De la balconul Palatului Elisabeta, s-a adresat pentru ultima oară românilor Regele Mihai I, cu 2 ani înainte de a trece la cele veșnice. S-a întâmplat pe 8 noiembrie 2015, de ziua Sfinților Mihail și Gavril, când o mulțime impresionantă de oameni a trecut pe la Palat pentru a fi alături de el de ziua numelui.  

Reguli stricte: Vizitatorii trebuie să aibă o ținută decentă, să poarte măști de protecție și să respecte regulile de distanțare. Plata se poate face și cu card bancar.  

 

Vizitatorii vor avea acces în Sala Regilor, Holul de Marmură, Salonul Mihai I, Salonul Carol I și Elisabeta, Salonul Alb și Sufrageria Mare. Masa la care își invita regele oaspeții, cu 24 de scaune, va fi aranjată întocmai ca pentru un dineu oficial.

 

Palatul Elisabeta a fost reședința oficială a Familiei Regale a României, între 2001 și 2017, fiind dat în folosință Regelui Mihai I, pe durata vieții, în calitatea să de fost șef de stat.  

"Expoziția Regală" este primul eveniment organizat de Asociația Casa Majestății Sale, după ce această asociație a primit statut de utilitate publică și dreptul de a folosi cu titlu gratuit Palatul Elisabeta ca sediu pentru următorii 49 de ani. Hotărârea de guvern a fost emisă în luna mai anul acesta. În 2018, a mai existat o încercare a parlamentului de a adopta o lege care acorda finanțare anuală de 860 000 de euro de la bugetul de stat familiei regale, dar proiectul a rămas blocat la Camera Deputaților. Asociația Majestății Sale a fost înființată în 2009 și a organizat mii de evenimente de natură diplomatică, socială, cultură, economică. ”Darea în folosință gratuită a imobilului Palat Elisabeta către Asociația Casa Majestății Sale are în vedere continuarea și în viitor a numeroaselor proiecte, evenimente și activități publice, naționale și internaționale, în folosul țării noastre, alături de parteneri publici și privați", se arată în documentul guvernului.  

×