x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele CNCAN: Centrala de la Cernavodă poate rezista la un cutremur de peste 7,8 grade

Preşedintele CNCAN: Centrala de la Cernavodă poate rezista la un cutremur de peste 7,8 grade

16 Sep 2011   •   09:29
Preşedintele CNCAN: Centrala de la Cernavodă poate rezista la un cutremur de peste 7,8 grade

Centrala Nucleara Electrica de la Cernavoda poate rezista la un cutremur de peste 7,8 grade pe scara Richter, eveniment ce se intampla o data la o mie de ani, a declarat, astazi, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vajda Borbala.

SN Nuclearelectrica a efectuat analizele necesare conform specificatiilor tehnice agreate de Comisia Europeana si a transmis la CNCAN, in data de 15 august 2011, un raport preliminar privind reevaluarea securitatii nucleare pentru CNE Cernavoda.

"Actiunile luate de CNE Cernavoda, dupa producerea accidentului de la Fukushima (Japonia), includ elaborarea si implementarea unor noi proceduri de raspuns la urgenta in cazul unor situatii care ar putea duce la pierderea totala a alimentarii cu energie electrica sau la pierderea capacitatii de indepartare a caldurii reziduale din bazinul de stocare a combustibilului uzat precum si a unor proceduri specifice de raspuns la accidente severe. Au fost luate masuri pentru pregatirea specifica a personalului pentru utilizarea noilor proceduri, asigurarea unor facilitati de alimentare cu energie electrica din surse suplimentare independente constand in generatoare electrice mobile si implementarea unor modificari de proiect pentru asigurarea de surse suplimentare de apa de racire in cazul unui accident sever", a declarat Borbala, potrivit Agerpres.

CNCAN a prezentat astazi evaluarea institutiei referitoare la raportul preliminar privind testele de stres efectuate la CNE Cernavoda. Aceste teste au fost solicitate de Consiliul European si Comisia Europeana in urma accidentului de la centrala nucleara Fukushima Daiichi din Japonia.

Potrivit CNCAN, testele de stres constau in evaluarea comportarii centralei de la Cernavoda in situatii extreme, cum ar fi un seism care depaseste bazele de proiectare ale centralei, inundatii care depasesc bazele de proiectare ale centralei, alte conditii externe extreme, pierderea totala a alimentarii cu energie electrica, pierderea sursei finale de racire, avaria zonei active a reactorului, inclusiv consecintele posibile, accidente care afecteaza instalatiile de stocare a combustibilului uzat etc.

×