x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele Coaliția Natura 2000: Prăbușirea cascadei Bigăr, prăbușirea patrimoniului național

Președintele Coaliția Natura 2000: Prăbușirea cascadei Bigăr, prăbușirea patrimoniului național

08 Iun 2021   •   11:54
Președintele Coaliția Natura 2000: Prăbușirea cascadei Bigăr, prăbușirea patrimoniului național

Prăbușirea cascadei Bigăr înseamnă prăbușirea patrimoniului natural al României, susține președintele Federației Coaliția Natura 2000, Dan Trifu, care crede că în acest caz se poate vorbi de o faptă penală.

Prăbușirea cascadei Bigăr înseamnă prăbușirea patrimoniului natural al României, a declarat, la RFI, președintele Federației Coaliția Natura 2000, Dan Trifu.

Dan Trifu spune că prăbușirea cascadei Bigăr „înseamnă prăbușirea patrimoniului natural al României. Dacă tot am clasificat cascada Bigăr ca fiind una dintre cele mai frumoase din România și nu i-am dat nici un fel de importanță, vă dați seama că dezastrul la nivel național și chiar mondial este unul foarte grav și vă dați seama cum afectează acest lucru imaginea României. Este de neconceput așa ceva, este inadmisibil ca Romsilva să nu fi avut niște studii, să facă totuși niște demersuri în zona respectivă, mai ales că am înțeles că sunt fisuri care se văd de ceva timp și ca atare, trebuia să luăm niște măsuri științifice, așa cum cere și legea”.

Președintele Federației Coaliția Natura 2000 atrage atenția că „nu avem nici un fel de protecție pentru monumentele naturale. Se vede clar o degradare a patrimoniului, de la înlăturarea ONG-urilor de la administrarea ariilor protejate. Cum se face că după înlăturarea acestor ONG-uri, începem să pierdem zone de patrimoniu extrem de importante?”.

Dan Trifu a prezentat câteva posibile soluții după prăbușirea cascadei Bigăr.

„O să discutăm cu toate părțile și cu Romsilva și cu specialiștii, cu biologul Parcului, să vedem dacă există soluția tehnică pentru ridicarea acelei bucăți, într-un anume fel, dar care nu va mai fi niciodată la fel. Asta este o soluție la care ne gândim. A doua soluție va fi să lăsăm natura să evolueze așa cum știe ea, cu această pierdere inestimabilă, dar cu siguranță, vom cere autorităților centrale și Romsilva ca legile să fie modificate, să fie mult mai drastice”, a spus Trifu.

Președintele Federației Coaliția Natura 2000 crede că în cazul prăbușirii cascadei Bigăr se poate vorbi de o faptă penală.

„Distrugerea de patrimoniu natural, de monument al naturii este faptă penală. În cazul de față, cred că putem vorbi, pentru că s-a distrus această bucățică din patrimoniul nostru natural, mai ales că era un monument al naturii cascada respectivă și legea spune foarte clar că este faptă penală. Ca atare, poate începe urmărirea in rem”.​

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bigar