x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele României, mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor: Trebuie să eliminăm discriminarea

Președintele României, mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor: Trebuie să eliminăm discriminarea

20 Feb 2021   •   10:53
Președintele României, mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor: Trebuie să eliminăm discriminarea

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor. Șeful statului a spus că românii trebuie să elimine prejudecățile și discriminarea, mai ales că în ultimul an, din cauza pandemiei, comunitățile de romi au fost vizate de astfel de atacuri.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis mesajul în ziua în care se împlinesc 165 de ani de când, așa cum spunea textul Legiuirii pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești, poporul român se despărțea de „neomenia şi ruşinea de a ţine robi”. Șeful statului mai spune că dezrobirea romilor a fost un moment important în istoria țării.

„A fost unul dintre acele momente de o relevanță cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea și occidentalizarea societății românești la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului și a valorilor societății de la acea vreme, pregătind țara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană. Dezrobirea de la 1856 a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei. Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci și greu de vindecat. Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic și social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii și rasismului au marcat în mod tragic existența lor”, scrie în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Președintele României susține că identitatea, potențialul, capacitățile și energia cetățenilor de etnie romă trebuie să fie valorificate.

„Îmi doresc ca România Educată să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune și toleranță. Ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări și de culpabilizare în masă. Comunități întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente și atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică”, a precizat Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis ziua dezrobirii romilor