x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prețul energiei electrice pe piața spot depășește maximul istoric de 750 de lei/MWh

Prețul energiei electrice pe piața spot depășește maximul istoric de 750 de lei/MWh

24 Iun 2021   •   18:10
Prețul energiei electrice pe piața spot depășește maximul istoric de 750 de lei/MWh

Prețul energiei electrice cu livrarea vineri, 25 iunie, a ajuns la 756 de lei/MWh pentru orele de vârf ale serii, acesta fiind cel mai mare preț înregistrat vreodată pe piața spot din România, peste prețul de 750 lei înregistrat în septembrie 2019.

Prețurile valabile pentru 25 iunie pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) variază între 371 lei/MWh și 756 de lei/MWh, această valoare fiind valabilă pentru vârful de consum de la ora 21:00.

Prețul mediu de închidere pe PZU este de 534 de lei/MWh, preț ,care, conform presei de specialitate, este cel mai mare din Europa, cu circa 20 de euro peste prețurile din Germania, Franța, Spania și cu 10 euro peste cel din Italia.

În ansamblul pieței, Piața pentru Ziua Următoare are o relevanță scăzută, în condițiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul prețului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare și de transport, astfel că influența scumpirilor punctuale de pe OPCOM este mai puțin semnificativă.

(sursa: Mediafax)

×