x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei va demola două imobile din Centrul Vechi

Primăria Capitalei va demola două imobile din Centrul Vechi

23 Aug 2019   •   12:40
Primăria Capitalei va demola două imobile din Centrul Vechi

Imobilele de la nr. 70 și nr. 75 de pe str. Lipscani vor fi demolate complet și reconstruite în același amplasament, cu păstrarea arhitecturii originale, după cum prevăd două proiecte de hotărâre care vor fi luate în dezbaterea Consiliului General al Primăriei Capitalei pe 27 august. Clădirile sunt în proprietatea statului român și se află în clasa I de risc seismic. 

Valoarea totală a investiției pentru construcția de la nr. 70 este de 3.883.960 lei, fără TVA, iar termenul de execuție este estimat la 14 luni. Imobilul are subsol, parter, etaj și pod necirculabil, cu destinația de comerț și locuință. Una dintre laturi are deschidere și spre str. Gabroveni și a fost declarată monument istoric. "Clădirea expertizată se află într-o stare avansată de degradare şi reprezintă un real pericol, zona fiind intens circulată", arată raportul de specialitate. 

Clădirea de la nr. 75 necesită o investiție de 939.549 lei, cu o durată de realizare a lucrărilor de 14 luni. Imobilul datează din anul 1900 și este alcătuit din parter și etaj, cu spații comerciale și pentru locuință. Se află alipit la calcan cu o clădire monument istoric "Magazinul Voaleta". 

Alte proiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului General prevăd consolidarea imobilului de pe str. Bărăţiei nr. 50, cu o valoare a investiţiei de 2 milioane de lei și durată de execuţie de 14 luni, şi a celui de pe str. Mătăsari nr.44, cu valoare a investiţiei de 2,1 milioane de lei și durata de execuţie de 14 luni.

Încă 15 imobile aflate în proprietatea statului vor trebui consolidate întrucât sunt pe lista clădirilor cu risc seismic: Calea Victoriei nr. 54, Calea Victoriei nr. 103 - 105, Bd. Carol nr. 68 - 70, str. Şelari nr. 13, str. Covaci nr. 10, str. Covaci nr. 14, str. Gabroveni nr. 6 - 8, str. Băcani nr. 4, str. Franceză nr. 16, B-dul Regina Elisabeta nr. 16, B-dul Regina Elisabeta nr. 30, Piaţa Gării Filaret nr. 2, B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 21, Splaiul Independenţei nr. 56 şi nr. 58A. Acestea au fost construite între 1875-1984.
 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: primaria capitalei centrul vechi imobile