x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primele centrale pe gaz din România, închise după aproape 60 de ani

Primele centrale pe gaz din România, închise după aproape 60 de ani

30 Ian 2019   •   13:06
Primele centrale pe gaz din România, închise după aproape 60 de ani

Două grupuri ale centralei termoelectrice de la Iernut, prima centrală din România care a funcţionat exclusiv cu gaze naturale, vor fi scoase definitiv din funcţiune începând cu 1 februarie. Mai rămân două, pentru care Romgaz trebuie să decidă ce va face după ce va pune în operare noua centrală în ciclu combinat. Cele două grupuri de la Iernut care vor fi scoase din uz funcţionau de aproape 60 de ani.

Două dintre cele patru grupuri care mai funcţionau la CTE Iernut, centrală deţinută şi operată de compania de stat Romgaz, cu o putere instalată de 100 MW fiecare, vor fi retrase definitiv din exploatare, de la 1 februarie, se arată într-un document al Transelectrica. Astfel, în informarea operatorului de transport şi sistem, în dreptul turboagregatelor 2 şi 3 scrie “Valoarea emisiilor de NOx nu se încadrează în limitele prevăzute de legea 278/2013 privind emisiile industriale. Din data de 01.02.2019- retras definitiv din exploatare.”

Centrala de la Iernut a fost construită cu şase grupuri, patru de 100 MW şi două de 200 MW, în total 800 MW. Primul grup al centralei, de 100 MW, a fost pus în funcţiune în 1963, şi a reprezentat o premieră: a fost primul grup de 100 MW din România şi cel mai mare din ţară la acea vreme. Toate cele şase grupuri au fost construite în perioada 1963-1967.

Înainte de închiderea acestor două grupuri, centrala funcţiona cu patru, iar în prezent mai rămân operaţionale încă două, unul de 100 şi altul de 200 MW. La această dată, primul este oprit planificat pentru trei zile, iar al doilea este oprit programat, în perioada 1 ianuarie-30 iunie, motivul comunicat Transelectrica fiind “lucrări de construcţie la staţia nouă de pompare pentru CCC 430 MW Iernut”.

Noua centrală, gata în 2020

Oficialii Romgaz încă analizează ce vor face cu aceste două grupuri vechi după anul 2020, când va deveni operaţională noua centrală în ciclu combinat de la Iernut. Soluţiile sunt fie retragerea din funcţiune şi casarea, fie retehnologizarea pentru a fi folosite în continuare. Romgaz construieşte o centrală nouă, pe gaze, în ciclu combinat, cu o capacitate instalată de 430 MW, o investiţie de 320 de milioane de euro. Noua centrală este construită de Romelectro, în asociere cu Duro Felguera, şi va fi dată în funcţiune în 2020. Lucrările de construcţie sunt finalizate în procent de 74%, potrivit ultimelor date prezentate.

 


 

 

×