x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROCES CONTROVERSAT/Avocatul lui Guru Bivolaru, incompatibil cu cauza

PROCES CONTROVERSAT/Avocatul lui Guru Bivolaru, incompatibil cu cauza

de Cara Fiori    |    21 Feb 2009   •   00:00

Procesul lui Gregorian Bivolaru s-a amânat pentru sfârşitul lunii martie, pentru ca inculpaţii să-şi găsească un nou avocat. Mihail Boldea este avocatul membrilor MISA acuzaţi, printre altele, de trafic de persoane. El a devenit după alegerile de anul trecut deputat. Procurorul de şedinţă a atras atenţia judecătorului asupra faptului că avocatul Boldea este, conform legii, într-o situaţie de incompatibilitate.



Gregorian Bivolaru poate sta liniştit în Suedia. Cazul său se află pe mâinile avocatului Boldea, membru în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi Petiţii din Camera Deputaţilor
Foto:Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Avocatul Boldea i-a reprezentat, după ce a devenit parlamentar, la două termene din ianuarie şi februarie pe inculpaţii din dosar. Conform legii, parlamentarul care doreşte să-şi exercite profesia de avocat nu poate să pledeze în cauzele care se judecă la instanţele inferioare şi nici nu poate acorda asistenţă la parchetele de pe lângă aceste instanţe. De asemenea, parlamentarul care vrea să-şi exercite profesia de avocat nu poate acorda asistenţă juridică şi nici nu poate asista în instanţe pe cei acuzaţi de corupţie, de trafic şi consum de droguri, de trafic de persoane. Or, tocmai aceasta este acuzaţia adusă celor în dosarul Bivolaru. Iar parlamentarul Boldea ar fi trebuit să ştie acest lucru, mai ales că este membru în Comisia juridică şi în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi petiţii din Camera Deputaţilor.

EXPLICAŢIILE LU BOLDEA
Prins cu mâţa-n sac, avocatul Boldea, viceliderul grupului parlamentar PD-L din Cameră şi lider de frunte al PD-L Galaţi, a invocat excepţia de neconstituţionalitate a acestei legi care îi interzice să pledeze în astfel de cazuri. "Îmi încalcă dreptul la muncă", a spus avocatul spunând instanţei că a mai avut şi cazuri la Galaţi unde a pledat şi că asta e profesia lui, pentru asta s-a instruit. Asta înseamnă că Boldea nu consideră că munceşte la Camera Deputaţilor sau în Comisii. Judecătorul a respins excepţia ridicată de Boldea, dar acesta a spus că va face recurs la Curtea de Apel. În timp ce dezbaterile legate de dreptul la muncă al avocatului Boldea erau în toi, la Parlament se dezbătea bugetul pe 2009. La 33 de ani, Mihail Boldea se află la primul mandat de parlamentar, fiind ales de pe locul 2 în colegiul său din Galaţi, însă a ajuns deputat prin redistribuire.

AVEREA DEPUTATULUI AVOCAT
Boldea are în conturi peste 500.000 de euro pe care i-a depus la bancă în 2006. Din contractele de închirieri a celor şapte apartamente câştigă 15.000 de euro anual care se adaugă la cei 150.000 de lei, venitul anual din meseria de avocat. După ce a fost ales în Parlament, Boldea a declarat pentru presa locală că vrea să ajungă în Comisia juridică de unde va încerca să realizeze o restructurare a sistemului judiciar, mai ales în ceea ce priveşte finalizarea procedurilor penale şi civile despre care se vorbeşte de mai bine de patru ani.

Practic, legile din justiţie trebuie adaptate la situaţia economică şi politică actualăî. Dar până să facă asta, avocatul Boldea a încălcat legea, drept pentru care procurorul a cerut instanţei să ceară Baroului Galaţi declanşarea unei anchete în acest caz. Tânărul parlamentar gălăţean a fost implicat, în ciuda vârstei, în câteva scandaluri pe plan local, fiind aproape să fie împuşcat de un coleg de partid în timpul unei discuţii cu scâtei.

×
Subiecte în articol: observator boldea