x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profeția sumbră a lui Raed Arafat: Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situația va fi mai grea

Profeția sumbră a lui Raed Arafat: Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situația va fi mai grea

16 Oct 2020   •   12:28
Profeția sumbră a lui Raed Arafat: Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situația va fi mai grea
Sursa foto: Lucian Alecu

Secretarul de stat, Raed Arafat a declarat, vineri, că al doilea val al epidemiei de coronavirus se va suprapune cu perioada iernii, când vor exista și cazuri de gripă sezonieră. El  susține că este extrem de important ca toată lumea să respecte regulile de prevenție și să acționăm, astfel, împreună în lupta cu epidemia.

Întrebat dacă la primăvară putem răsfula ușurați, acesta a răspuns: „Nu pot să vă garantez nimic, că nu știu cum va fi comportamentul. Aduceți-vă aminte că noi nu am trecut printr-o iarnă serioasă cu virusul ăsta. Noi am început din martie, acum vedem cum va fi la iarnă. Din primăvară până acum nu am stat liniștiți, iar creșterile au început în vară, toamnă”. 

În privința perioadei critice, pe care o mai avem de traversat, Arafat a răspuns: „Valul doi, pe plan european, pe emisfera nordică zicem, va fi pe durata iernii. Acum, cât de greu va fi pe perioada iernii, depinde de noi. Dacă reușim să stopăm creșterea, să ajungem pe un platou, să începem o descreștere, care durează, nu se obține imediat, clar putem avea situația sub control, cum am ținut-o în primul val. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite restricții... Sunt unii supărați pe noi, că de ce s-au luat... Dacă continuăm în această logică ”de ce ne trebuie asta, de ce ne trebuie asta?”, atunci clar lupta va fi mult mai grea și cu o durată mult mai lungă. Deci depinde totul de modul în care lucrăm cu toții împruenă”

Chestionat, de asemenea, dacă lucrurile s-ar putea înrăutăți, Arafat a răspuns că înrăutățirea lucrurilor nu este numai în România și România nu stă cel mai prost ca și cifre.

 

Noi nu putem opri virusul. Virusul nu știe legi, nu știe nimic. E prezent

„Toți se confruntă cu rezistanța împotriva purtării măștilor de protecție, a respectării regulilor. Măsurile de prevenire sunt soluția. Noi nu putem opri virusul. Virusul nu știe legi, nu știe nimic. E prezent. Ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, își face treaba mai departe. Chiar și unii care respectă regulile se infectează. Nu putem spune că dacă am purtat mască și m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100% de infecție, dar reduc riscul la minim”, a afirmat șeful DSU, adăugând: „Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situația va fi mai grea, inclusiv să luăm niște măsuri de limitare elective pe care și alții le-au luat”.

 

Cifra reală a cazurilor ar putea fi mai mare

„Spitalele covid ajung încet, încet la capacitate maximă. Este important să avem un număr de paturi suplimentare.

La modul în care crește numărul de cazuri, sunt convins că aceste spitale vor trata pacienți Covid-19. Spitalele covid ar putea să nu mai fie suficiente, în ele sunt tot mai mulți pacienți. E normal în etapa următoare să avem paturi în plus.

Nu toate unitățile spitalicești au spații pentru a realiza aceste circuite.  De exemplu ajunge un pacient după un accident, este operat, i se face test Covid și ne trezim că este pozitiv. El trebuie să continue tratamentul acolo. Pentru binele pacientului el trebuie să fie tratat în siguranță.

Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu, de aia trebuie purtată mască în fiecare zi. Nu pot să vă zic un număr. Cifra reală a cazurilor ar putea fi mai mare.

Testarea în masă are un rol. Depinde ce vei folosi pentru testarea în masă. Noi facem un număr semnificativ de teste. Există șansa să aducem teste antigen. Pentru cazurile simptomatice rămâne testarea clasică. Oricum a crescut, de la 3.000, la 27.000. Orice capacitate de testare suplimentară este bine venită”, a mai spus Arafat la recepția de primire de echipamente necesare pentru secțiile de terapie intensivă de la Ambasada Quatar.

 

 

×
Subiecte în articol: raed arafat