x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul de restaurare a clădrilor istorice din Capitală, lansat în dezbatere publică

Programul de restaurare a clădrilor istorice din Capitală, lansat în dezbatere publică

de Alice Petrescu    |    05 Apr 2021   •   11:48
Programul de restaurare a clădrilor istorice din Capitală, lansat în dezbatere publică

Edilul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat luni pe pagina sa de  Facebook lansarea în dezbatere publică a Programului Municipal de Restaurare, destinat clădirilor istorice din București, indiferent de forma de proprietate.

 

„Suntem interesați să susținem în special clădirile care pot avea un rol în creșterea economiei locale, în dezvoltarea culturii, educației și turismului. Ne pregătim astfel să oferim o cale concretă pentru salvarea și valorificarea patrimoniului istoric al Capitalei, dincolo de efortul nostru de a rezista presiunii asupra vechilor clădiri și de a stopa demolările”, a mai scris primarul.

De asemenea, documentația necesară acestui program a fost întocmită de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Cine sunt beneficiarii programului

Beneficiarii programului sunt toți proprietarii de imobile monumente istorice, imobile aflate în ansambluri de arhitectură clasate și în zone construite protejate, persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, care îndeplinesc criteriile stabilite conform Normelor Metodologice lansate în dezbatere publică.

Programul Municipal de Restaurare este un program multianual de sprijin financiar și consultanță de specialitate și se bazează pe întreaga legislație în vigoare privind protejarea patrimoniului construit. Această legislație care a fost doar parțial aplicată în ultimii 30 de ani, la nivelul orașului București”, a anunțat coordonatorul echipei care a realizat programul, Edmond Niculușcă.

 

Cum de poate accesa acest program

„Accesul la program este ierarhizat pe baza unui punctaj al unui consiliu tehnico-științific. Un criteriu fundamental al Programului este stabilirea unor funcțiuni ale imobilelor finanțate care să asigure finanțarea mentenanței imobilului, crearea de locuri de muncă și susținerea industriilor culturale și creative, ospitalitate, HORECA, antreprenoriatul local, educația ș.a. care asigură creștere economică și atractivitate turistică”, a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: nicusor dan