x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programul pentru corvete, o decizie finală pozitivă

Programul pentru corvete, o decizie finală pozitivă

de Dan Constantin    |    30 Dec 2016   •   12:31
Programul pentru corvete, o decizie finală pozitivă
Sursa foto: W&W Kosten/maritimephoto.com

Guvernul a aprobat programul de construire la Santierele navale Damen din Galați a patru corvete tip SIGMA care vor intra în dotarea Flotei militare a României la Marea Neagră.

Programul se derulează pe durata a șapte ani și este anunțat cu un cost de 1,6 miliarde euro în care sunt incluse corvetele, munitia, instruirea echipajelor.

 Armarea cu rachete este asigurată, potrivit surselor noastre, de compania franceză MBDA ,lider european în domeniu.

 Corvetele SIGMA sunt considerate a fi cele mai moderne din clasa respectivă și au avantajul că se află deja în exploatare specific militară în Indonezia și Maroc.

 Sigma  clasa 10514  are un deplasament de 1692 tone, viteza maximă de deplasare de 52 km/h. Sistemele de rachete MBDA  asigură apărare antiaeriană și de suprafată. 

Programul include  în pretul convenit și modernizarea fregatelor din dotarea flotei militare romanesti.

Procedurile de achizitie au urmat toti pasii legali si s-au conformat standardelor de transparență.

 Specialisti din inginerie navală și din marina militară considera proiectul SIGMA  deosebit de eficient și corespunzător nevoilor specifice ale angajamentelor României la Marea Neagră.

 O vulnerabilitate a unor proiecte de dotare militară anterioare a fost ,,grefarea” pe produsul de bază a unor,, modernizări ”și adaptări care au căpușat contractele și au diminuat până la anulare performanțele. Cazul transportoarelor blindate Pyranha este relevant în acest sens. O repetare a acestui tip de virusare la corvetele SIGMA ar atrage ,potrivit experților militari, o  dereglare a programului de livrare și schimbarea profilului compact aerodinamic al navei.

×