x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest al angajaților împotriva revenirii managerului Beatrice Rancea la Opera din Iași

Protest al angajaților împotriva revenirii managerului Beatrice Rancea la Opera din Iași

07 Iul 2021   •   12:26
Protest al angajaților împotriva revenirii managerului Beatrice Rancea la Opera din Iași
Sursa foto: PAUL BUCIUTA/PAUL BUCIUTA/ Marea Dragoste

Decizia Ministerului Culturii de revenire a managerului Beatrice Rancea la Opera Națonală din Iași a provocat un protest spontan al angajaților. Aceasta a scăpat de controlul judiciar instituit într-un dosar în care eeste acuzată că a creat un prejudiciu instituției de 5 milioane de lei.

Circa 20 de artiști și-au manifestat nemulțumirea față de repunerea în funcție a acesteia și consideră că a adus un prejudiciu de imagine Operei. 

"Este o stare de şoc. Noi nu putem contesta ridicarea controlului judiciar. Este decizia instanţei. Numai că decizia ministerului a fost total neinspirată. Ne aşteptăm ca domnul ministru să facă cât mai curând evaluarea doamnei Rancea pentru anul anterior, şi să facă o evaluare obiectivă, cu membrii comisiei de evaluare, oameni cu coloană vertebrală şi profesionişti, care să cântărească întreaga activitate şi elementele care au dus la ancheta declanşată de DIICOT la 1 martie. Mă adresez autorităţilor locale să ia atitudine şi să iasă în public să ne apere pe noi artiştii. Mă adresez şi societăţii civile ieşene să ne sprijine. Am demonstrat că doamna Rancea nu trebuie să fie în fruntea noastră. Nu avem nevoie de un manager, nu avem nevoie de un astfel de om care timp de 10 ani a distrus vieţi, a furat banii statului. Cultura ieşeană a fost grav afectată şi murdărită de aceste manifestări de natură penală, după cum reiese din ancheta penală. În istoria culturii ieşene din ultimii 65 de ani nu s-a pomenit ca o instituţie de anchetă să ridice managerul cu duba şi să-l ducă la interogatoriu", a declarat Aurel Bălae, artist liric în cadrul ONRI.

Beatrice Rancea este cercetată penal de DIICOT Iaşi, fiind acuzată de nereguli financiare și a fost pusă sub control judiciar împrreună cu alte 10 persoane. Din această cauză, Ministerul Culturii i-a suspendat contractul de management la Opera din Iași. 

Interimatul a fost asigurat de Daniel Şandru, fost secretar de stat, coordonator al Departamentului Centenar în subordinea Cancelariei premierului în perioada 2016 - 2017 şi fost director al revistei de cultură contemporană "Timpul". 

×
Subiecte în articol: beatrice rancea opera din iasi