x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puşi pe confiscat averi

Puşi pe confiscat averi

de Violeta Fotache    |    07 Mar 2011   •   20:36
Puşi pe confiscat averi
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

155274-mr-20110307124257017.jpgProcurorul general al Parchetului ins­tanţei supreme, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei, Cătălin Pre­doiu, şi preşedintele României, Tra­ian Băsescu, au pledat pentru mo­dificări legislative, astfel încât să fie posibilă confiscarea averilor obţinute ile­gal de infractori. Declaraţiile au fost făcute ieri la şedinţa de bilanţ al ac­tivităţii Ministerului Public (MP) pe anul 2010, ţinută la sediul Institutului Naţional de Statistică.

Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Laura Codruţa Kovesi, a propus majorarea duratei reţinerii de la 24 la 48 sau 72 de ore, ca şi în majoritatea statelor europene, pentru confiscarea averilor nejustificate ale condamnaţilor, dar şi pentru preluarea poliţiei judiciare. Anul trecut, procurorii au sechestrat bunuri în valoare de 300 de milioane de euro, în cazuri de evaziune fiscală şi contrabandă.

Kovesi a subliniat că pentru ca procurorii să devină cu adevărat eficienţi se impun intervenţii legislative, astfel încât să nu ne mai aflăm în situaţia de a confisca doar ultima mită ori ultimele sume obţinute de traficanţii de droguri. „Justiţia va fi într-adevăr eficientă atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite nelegal. Atunci n-o să mai avem situaţii în care infractorii îşi asumă riscul de a petrece un timp la închisoare, ştiind că după eliberare vor conduce maşini de lux şi vor locui în vile obţinute prin ilegalităţi” a spus Kovesi, arătând că 82% dintre intervievaţii la cer­cetarea sociologică au spus că sunt de acord cu confiscarea averii unei persoane condamnate care nu poate justifica dobândirea acesteia. „Avem nevoie de norme care să răstoarne sarcina probei cu privire la caracterul licit al averii persoanelor condamnate, reglementare care funcţio­nează deja în majoritatea statelor europene, iar Curtea de la Strasbourg a considerat-o ca fiind în concordanţă cu standardele în materia drepturilor omului”, a spus Kovesi. Şeful statului, Traian Băsescu, a precizat de asemenea că trebuie intensificate eforturile în lupta cu cei care fură banul statului. „Bătălia cu evaziunea fiscală trebuie să continue tot mai apăsat, tot mai fără menajamente”, evaziunea fiscală fiind o vulnerabilitate la siguranţa naţională, peste 30% din resursele statului fiind evazionate ori suspectate a fi evazio­nate, conform CSAT.

„Este important ca aceia care încal­că legea să fie condamnaţi, băgaţi la închisoare, dar în mod egal este importantă şi recuperarea pagubei. Fără asta, Victoria institu­ţiilor statului împotriva infractorilor nu va fi completă niciodată. Trebuie să gândim dacă nu cumva în anumite dosare, prin lege, să poată fi pus sechestru pe bunuri încă de la începutul urmăririi penale, şi nu la sfârşitul ei, când nu mai ai pe ce pune sechestru. Poate se impune instituirea dreptului procurorilor de a pune sechestru pe bunurile celor care sunt suspectaţi încă din prima fază a anchetei (n.r. – prima fază a an­che­tei este cea a actelor pre­mer­gătoare începerii urmăririi penale)”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului s-a arătat oarecum „iertător” faţă de Autoritatea Naţională a Vămilor şi de la Garda Financiară, instituţii pe care Ministerul Finanţelor – după scandalul corupţiei – vrea să le desfiinţeze şi să le comaseze într-o direcţie sub coordonarea ANAF. Preşedintele a spus că le-ar mai da o şansă celor două instituţii să-şi dovedească eficienţa până la sfârşitul acestui an. To­todată, el a cerut eli­minarea ju­deţelor „albe” în care, potrivit au­torităţilor, nu se întâmplă nimic, dar clanurile, interlopii gen Bercea Mondial fac legea. „În doi-trei ani să nu mai avem nici un... Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru’?... Bercea Mondial. Să nu mai auzim de nici un cap de ăsta care le rezolvă el pe toate, care are influenţă de nu i se întâmplă nimic, deşi are zeci de dosare, oameni care probabil îşi pot permite să-şi afişeze bogăţia fără ca vreo instituţie a sta­tului să-i întrebe ceva”, a spus şeful statului.

A cerut judecătorilor să pronunţe o soluţie „oricare ar fi ea” în dosarele de mare corupţie, a avertizat că ştie despre blocajul dosarelor „încă de la procuror” şi le-a cerut anchetatorilor să facă acţiuni şi la „vămile din interior, de pe teritoriul ţării, unde se petrece esenţa fraudei vamale, acolo unde se stabileşte va­loarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA”, dar şi la Vama Cons­tanţa. Şeful statului le-a trasat şi cele trei mari priorităţi pentru 2011 şi 2012: lupta împotriva corupţiei şi la nivel înalt, şi local, lupta împotriva evaziunii fiscale şi împotriva clanurilor.

×
Subiecte în articol: observator