x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila avertizează: Testarea este punctul vulnerabil

Rafila avertizează: Testarea este punctul vulnerabil

11 Apr 2021   •   15:31
Rafila avertizează: Testarea este punctul vulnerabil
Sursa foto: Lucian Alecu

Testarea rămâne punctul vulnerabil în România, în condițiile în care se remarcă o înrăutățire a indicatorilor legați de epidemia de COVID-19, mai puțin numărul de cazuri zilnice, a declarat duminică medicul Alexandru Rafila la Digi24.

„Din ianuarie am avut la dispoziție testele rapide, care puteau permite testarea la o scară mai mare, puteam ajunge la 100.000 de persoane pe zi”, a spus Tafila, remarcând că în prezent nu se depășesc 30.000 - 40.000 de teste, din care cea mai mare parte PCR.

Rafila a remarcat că au fost achiziționate 3 milioane de teste rapide dar zilnic sunt folosite circa 10.000.

Medicul și deputatul PSD a vorbit și de procedurile excesive aplicate de autorități, în legătură cu ordinul de ministru care stabilea modul în care sunt tratate persoanele decedate, proceduri valabile pentru boli cum ar fi febra hemoragică, dar și relativa lipsă de eficiență a ministerului, care nu a făcut nimic timp de 3 luni de zile pentru a preveni actuala situație, apărând în schimb ideea unei noi carantine naționale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a vorbit public despre efectele unei carantine naționale de două săptămâni.

Ținta de 10 milioane de persoane vaccinate la sfîrșitul lui iulie s-ar putea îndepărta

Ținta de 10 milioane de persoane vaccinate în România la finele lunii iulie s-ar putea îndepărta în condițiile în care în următoarea perioadă s-ar putea înregistra o inversare a tendinței și o scădere a numărului de solicitanți, a mai declarat Rafila.

Rafila spune că în această situație ar putea dispărea listele de așteptare și vaccinarea s-ar putea face la liber.

„31 iulie este o dată bună pentru vacanțe, dar nu pentru ținta de 10 milioane de vaccinați”, a afirmat Rafila.

Medicul și deputatul PSD spune că este nevoie de o campanie de informare targetată privind nevoia de vaccinare, care să atingă toate zonele sociale.

Rafila a vorbit și de a doua situație care afectează procesul vaccinării, cea a produsului AstraZeneca. „Lumea trebuie să înțeleagă că vaccinarea este o șansă”, a spus medicul, care a oferit exemplul unei reacții adverse la aspirină, hemoragia digestivă, care are o frecvență mai mare decît reacțiile la vaccinul AstraZeneca.

„Este nevoie de o strategie de comunicare comună la nivelul UE pentru abordarea situației cu AstraZeneca. Crește neîncrederea populației și nu ne dăm seama în ce situație favorabilă suntem, în condițiile în care în mai puțin de un an marii producători au venit cu patru vaccinuri”, a spus Rafila.

Rafila spune că în România nu au apărut cazuri de tromboze după 400.000 de doze AstraZeneca administrate.

Ținta de 10 milioane de persoane vaccinate a fost avansată de premierul Florin Cîțu și ar permite o redeschidere în totalitate a economiei. Premierul a spus că în aprilie sunt așteptate 8,3 milioane de doze de vaccin, iar la finele lunii mai un scenariu pesimist indică vaccinarea a 5 milioane de persoane, iar unul optimist vaccinarea a 6,5 milioane de persoane. 5 milioane de persoane reprezintă 35% dintre adulți, procent care face posibilă o revenire a economiei.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila