x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport CE: Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră pentru România

Raport CE: Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră pentru România

20 Iul 2011   •   09:21
Raport CE: Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră pentru România

Comisia Europeana a dat publicitatii astazi, la Bruxelles, raportul privind evolutia justitiei din Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei. Potrivit raportului, lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului.

"Trebuie intreprinse actiuni urgente pentru a accelera solutionarea unui numar important de dosare de coruptie la nivel inalt si pentru a evita inchiderea acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie. Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului", se arata in raport.

Documentul noteaza ca "ar trebui adoptate masuri urgente pentru a imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice".

Totodata, CE subliniaza ca, "de la ultima evaluare a Comisiei, din iulie 2010, Romania a luat masuri semnificative de imbunatatire a eficacitatii justitiei, a modificat temeiul juridic al Agentiei Nationale de Integritate, a continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar si a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie".

Comisia precizeaza ca "in perioada urmatoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare continuarii restructurarii sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru a se inregistra rezultate mai bune in confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate".

CE cere Romaniei rezultate in anchetele vizand spalarea banilor si lege pentru confiscarea extinsa

Comisia Europeana solicita Romaniei ca in lupta anticoruptie sa aiba rezultate convingatoare in recuperarea produselor infractiunii, sa adopte o noua lege privind confiscarea extinsa si sa aiba rezultate in urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani ca infractiune de sine statatoare.

CE recomanda "imbunatatirea coordonarii politicilor anticoruptie la cel mai inalt nivel si elaborarea unei noi strategii multianuale solide pentru a preveni si a pedepsi actele de coruptie, tinand seama de recomandarile facute intr-un studiu de impact independent".

De asemenea, CE doreste crearea unui grup de monitorizare, impreuna cu societatea civila, pentru a supraveghea punerea in aplicare a strategiei.

Comisia recomanda "dovedirea de rezultate convingatoare in recuperarea produselor infractiunii, urmand cele mai bune practici din alte state membre ale UE si adoptand o noua lege privind confiscarea extinsa si consolidarea practicii judiciare".

"Romania ar trebui sa dovedeasca, de asemenea, ca inregistreaza rezultate in ceea ce priveste urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani ca infractiune de sine statatoare", mai arata raportul.

CE recomanda totodata "elaborarea de norme pentru prevenirea conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice si in cadrul autoritatilor care reglementeaza, verifica si adopta decizii privind plangerile in domeniul achizitiilor publice", precum si "consolidarea procedurilor si a capacitatii autoritatilor competente, inclusiv printr-o continuare a procesului de revizuire a modului de functionare, aflat in desfasurare in acest domeniu".

Raportul anual de monitorizare are anul acesta o importanta speciala, intrucat in functie de progresele semnalate, o decizie va fi luata de state membre ale UE privind admiterea in Spatiul Schengen a frontierelor aeriene romane in aceasta toamna.

×