x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai a rupt legăturile cu casa de Hohenzollern Sigmaringen

Regele Mihai a rupt legăturile cu casa de Hohenzollern Sigmaringen

10 Mai 2011   •   13:24
Regele Mihai a rupt legăturile cu casa de Hohenzollern Sigmaringen
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images

Regele Mihai I a făcut public, pe site-ul Casei Regale a României, un document regal care prevede că începând cu data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa de Hohenzollern Sigmaringen au luat sfârşit.

"În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia sa din 1921, Familia Regală a României şi toţi membrii săi au purtat şi poartă numele de (a) României. Casa Regală va fi cunoscută de acum numai sub numele de Casa Regală a României".

Profesor doctor la Universitatea Bucureşti, istoricul Ion Bulei ne-a oferit detalii privitoare la aceasta decizie: "Mi-e greu să dau un răspuns de ce s-a luat această decizie acum. Relaţiile nu mai erau oricum, pentru că practic Casa de Hohenzollern rupsese şi ea legăturile, nu numai Regele Ferdinand, atunci când România a intrat în război în 1916. Reacţia a venit din partea lui Wilhelm al II-lea, care l-a eliminat din acel moment pe regele Ferdinand din listele Casei de Hohenzollern. Regele Ferdinand a luat atunci decizia de a nu se mai simţi legat de familia de Hohenzollern, care familie între timp nu mai domnea. Ea fusese eliminată de pe tronul Germaniei, iar o renunţare în plus din partea suveranului român se impunea cu atât mai mult cu cât România avea nevoie de o recunoaştere ca nou stat sub o structură politică pe care o ştim şi care e întărită de această declaraţie din 1921".

Din partea Casei Regale a României ne-a răspuns oficial Ioan Luca Vlad: "Sunt 90 de ani de când Regele Ferdinand a hotărât ca Familia Regală a României să se numească a României. Între timp relaţia cu familia de Hohenzollern s-a îmbunătăţit oarecum, pentru că după cum ştiţi că în timpul primului război mondial s-au rupt de tot în sensul că Ferdinand a fost şters din listele familiei de Hohenzollern, pentru că a luptat împotriva germanilor.

Unii membri ai familiei inclusiv regele personal au acceptat titlul de prinţ de Hohenzollern. Asta era în timpul exilului. Ceea ce înseamnă că astăzi, când Familia Regală este în România, când suntem în secolul XXI şi este un titlu al unui principat care nu mai există, nu este normal ca această legătură să se mai menţină.
De aceea Regele a spus singurul titlu pe care Familia Regală a României îl poartă este al, a României. Aşadar este normal să se pună şi în scris acest lucru, pentru memoria istorică şi cu ocazia zilei de 10 mai, fiind Ziua Regalităţii." (Loreta Popa)

Lumea Regelui
Anul 2011 este dedicat Regelui Mihai I şi regalităţii române. Ieri, în semn de omagiu pentru Rege, care va împlini în octombrie 90 de ani, a fost lansat volumul  "Lumea Regelui", la Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României(MNIR). Volumul, editat de Principele Radu, reuneşte contribuţii semnate de 60 personalităţi din sfera politicii, diplomaţiei, religiei şi culturii, toate încercând să schiţeze un portret al regelui Mihai. Amintiri emoţionante, întâlniri tulburătoare, momente istorice apar în această carte, în care semnează personalităţi, române şi străine, care l-au cunoscut pe Regele Mihai, începând cu perioada de dinainte de 1947 şi până în prezent, între care se regăsesc nume precum Harry Truman, prinţul Charles al Marii Britanii, Regele Spaniei Juan Carlos,  dar şi Rodica Coposuşi Flavia  Bălescu- surorile lui Corneliu Coposu, Ion Caramitru, Dan Grigore, Simina Mezincescu sau Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Lansarea volumului omagial s-a făcut în prezenţa Regelui Mihai I, a principesei Margareta, a zeci de admiratori ai regelui Mihai I şi în apropierea unor expoziţii care redau trei momente importante din istoria poporului român: reproducerea Columnei lui Traian, expoziţia care prezintă momente din perioada comunistă şi exponatul lunii mai de la MNIR: coroana de oţel a Regilor Români.  Această carte a spus principele Radu, cel care avut ideea volumului "Lumea Regelui" "Este un act reparatoriu, este un instrument de făcut bine României, (cuvinte nr.) care trebuia să fie spuse atunci când nu aveam voie să le spunem', şi a adăugat că lansarea celebrează 'statul român început de Carol I şi neîmplinit încă'. El a precizat că 'Lumea Regelui' nu este un dar pe care îl face regelui său, ci o datorie pe care o simte ca român.
Evenimentul s-a încheiat în uralele asistenţei, un tânăr fiind cel care a dat tonul:"Trăiască Regele!" (Carmen Anghel-Dobre)

×