x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regizorul filmului „Colectiv”, Alexander Nanau, a refuzat Medalia „Meritul Cultural” din partea președintelui Klaus Iohannis

Regizorul filmului „Colectiv”, Alexander Nanau, a refuzat Medalia „Meritul Cultural” din partea președintelui Klaus Iohannis

12 Ian 2021   •   12:07
Regizorul filmului „Colectiv”, Alexander Nanau, a refuzat Medalia „Meritul Cultural” din partea președintelui Klaus Iohannis
Sursa foto: Hepta

Regizorul filmului „Colectiv”, propunerea României la Premiile Oscar 2021, Alexander Nanau, a refuzat Medalia „Meritul Cultural” din partea președintelui Klaus Iohannis. Acesta a afirmat că „este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”.

„După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero.”, a scris Alexandru Nanau într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

În răspunsul adresat Administrației Prezidențiale, Alexandru Nanau afirmă că, în acest timp de criză, „statul Român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambassador al țării, dar și un sector economic extrem de important pân la criza COVID-19”.

Acesta a mai precizat că propunerile de salvare a sectorului cultural s-au făcut, până în acest moment, doar la nivel retoric.

„Ca cineaste care în moment acesta atrage cea mai mare atenție internațională asupra culturii și cinematografiei române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să aceept această decorație având în vedere că domeniul cinematografic și structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică”, mai scrie în răspunsul adresat Administrației Prezidențiale.

×
Subiecte în articol: meritul cultural colectiv Alexander Nanau