x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reguli dure la încins grătarul

Reguli dure la încins grătarul

de Carmen Vintila    |    28 Mar 2011   •   16:33
Reguli dure la încins grătarul

158644-jf-vst-5966.jpgDeputaţii  Sulfina Barbu (PD-L), Adriana Săftoiu (PNL), Carmen Moldovan (PSD) şi Attila Korodi (UDMR) au iniţiat o propunere le­gislativă privind desfăşurarea acti­vităţii de picnic. Proiectul a fost depus la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind camera decizională.

Pentru că după fiecare picnic rămân multe deşeuri, pentru că în fiecare primăvară şi vară pădurile, râurile, lacurile din jurul oraşelor sau din diferite zone turistice se transformă în adevărate gropi de gunoi, deputaţii s-au gândit să reglementeze ieşirea la iarbă verde. „Scopul proiectului este acela de a preveni, a reduce şi elimina impactul negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic”, mai susţin iniţiatorii.

Potrivit proiectului, prin activitate de picnic se va înţelege „orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului şi/sau unităţilor administrative teritoriale, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau de alimente, precum şi, după caz, aprinderea sau nu a focului”.

Aşadar, picnicul pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrative teritoriale, cu excepţia zonelor special amenajate şi a zonelor indicate va fi interzis. Zonele special amenajate vor fi cele dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă. Zonele indicate vor fi cele din parcurile şi pădurile aflate în intra­vilanul oraşelor în care activităţile de picnic, cu excepţia aprinderii focului, vor fi permise.

Cei care vor dori să iasă la picnic vor avea următoarele obligaţii: să nu distrugă sau să degradeze panourile informative, indicatoarele; să arunce deşeurile în locurile special amenajate; să aprindă focul doar în locurile amenajate şi să-l supravegheze permanent; să parcheze maşinile în zonele permise; să nu spele obiectele pe care le-au folosit la masa în aer liber în apele curgătoare învecinate; să nu verse apa folosită în lacuri, pâ­râuri sau râuri; să nu hrănească ani­ma­lele sălbatice; să nu distrugă plan­tele şi să nu rănească animalele; să nu pos­teze  semne sau mesaje; să păs­tre­ze liniştea; să nu arunce ţigări, chi­­brituri sau orice alte obiecte aprin­se în alte locuri decât cele special ame­­najate; să respecte ordinea publică.

Nerespectarea prevederilor va fi sancţionată. Dacă legea va fi adoptată, cei care vor lua masa la iarbă verde şi vor distruge panourile informative sau indicatoarele vor fi amendaţi cu  cu o sumă cuprinsă între 100 de lei şi 500 de lei. Aceeaşi amendă o vor primi şi cei care nu vor arunca deşeurile în containerele inscripţionate corespunzător fiecărei categorii. Dacă nu vor arunca deşeurile doar în locurile special amenajate, rău-voitorii vor fi pedepsiţi cu o amendă cuprinsă între 200 de lei şi 2.000 de lei.  De asemenea, cei care nu vor aprinde focul în locurile permise, nu vor lăsa locul în care au servit masa aşa cum l-au găsit, nu vor păstra liniştea şi vor arunca ţigări şi chibrituri aprinse vor primi o amendă cuprinsă între 300 şi 3.000 de lei. Şi cei care îşi vor face nevoile unde găsesc, dar şi cei care-şi vor spăla castroanele în râu vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 200 de lei.  

×