x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Restricții pentru români și în Ungaria

Restricții pentru români și în Ungaria

28 Aug 2020   •   19:16
Restricții pentru români și în Ungaria

Ungaria va reimpune, de la 1 septembrie, restricţii la frontiere, în cadrul măsurilor de limitare a transmiterii coronavirusului, a anunţat vineri Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Gergely Gulyas a precizat că Ungaria revine la restricţiile impuse în timpul primei etape a epidemiei de coronavirus.

Deşi "situaţia infecţiilor este relativ bună" în Ungaria comparativ cu alte ţări din Europa, sunt încă destul de multe cazuri de Covid-19, a precizat Gergely Gulyas, citat de MTI.

Începând de la 1 septembrie, cetăţenii străini nu vor avea dreptul să intre în Ungaria. Cetăţenii ungari care se întorc în ţară vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore. Vor exista excepţii pentru convoaie militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomaţi şi pentru tranzit.

Gergely Gulyas a argumentat că măsurile sunt necesare pentru a proteja vârstnicii de infectarea cu noul coronavirus, precum şi pentru evitarea unor noi probleme economice. De asemenea, măsura a fost luată în contextul în care şcolile se redeschid în Ungaria pe 1 septembrie.

Începând din 15 iulie până în prezent, Ungaria impune condiţii diferite de călătorie în funcţie de zona de provenienţă, existând trei zone - verde, fără restricții de intrare, galbenă, cu restricții de intrare, şi roșie, nefiind permisă intrarea. Potrivit Ministerului român de Externe, România figurează în prezent pe lista galbenă, cetățenilor care intră în Ungaria din România, cu excepţia tranzitului, fiindu-le aplicabile următoarele dispoziții: - la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria; în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare. Astfel, la frontieră, vor primi un certificat roşu care atestă necesitatea carantinei şi pe care vor trebui să îl afişeze, în mod vizibil din exterior, la intrarea în locuinţă. Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă în prezent, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile, precum și cei care prezintă un certificat care atestă că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele șase luni. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de minim 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

 

 

 

×