x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, acuzată că încalcă directivele UE când interzice distribuirea de medicamente în afara țării

România, acuzată că încalcă directivele UE când interzice distribuirea de medicamente în afara țării

17 Mar 2020   •   14:05
România, acuzată că încalcă directivele UE când interzice distribuirea de medicamente în afara țării

 Asociația Distribuitorilor de Medicamente (ADEM)cere guvernului României să ridice interdicția de distribuire a medicamentelor în afara țării și invocă mai multe decizii ale Comisiei Europene în acest sens, se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX.

În contextul crizei generate de COVID-19, România este singura țară din Europa care a adoptat măsura de interzicere a distribuției în afara României (în UE și în afara UE) a tuturor medicamentelor autorizate din Canamed, încălcând astfel deciziile Comisie Europene privind evitarea blocajelor Pieței Unice, se arată în comunicatul ADEM.

Membrii Asociației spun că distribuitorii au stocuri de medicamente care nu sunt folosite în tratamentul COVID-19 și care nu au adresabilitate în țară. Aceste medicamente sunt distribuite, în mod obișnuit, în state din Uniunea Europeană în care există cerere.

„Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), parte din Affordable Medicines Europe, face apel la decidenții din România pentru ridicarea de urgență a restricției de export, în acord cu ghidul elaborat de CE ieri, 16 martie 2020, privind măsurile de gestionare a frontierelor pentru a proteja sănătatea și pentru a asigura disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale”, se arată în comunicatul de presă.

“Dorim să asigurăm toate statele membre că în această perioadă sectorul nostru nu a resimțit o creștere ca urmare a situației COVID-19, din acest motiv exporturile și importurile care au loc pot fi considerate într-un regim normal. Am solicitat Comisiei Europene să ia măsuri specifice și să deschidă un dialog cu autoritățile române astfel încât, pacienții români să beneficieze de medicamentele de care au nevoie și, în același timp, restul cetățenilor europeni să nu fie deprivați de medicamentele de zi cu zi care nu au nicio legătură cu pandemia curentă de COVID-19”, menționeză Jorg Geller, Președintele Affordable Medicines Europe.

(sursa: Mediafax)

×