x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România ar urma să primească 750 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru Valea Jiului și Oltenia

România ar urma să primească 750 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru Valea Jiului și Oltenia

21 Feb 2020   •   16:30
România ar urma să primească 750 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru Valea Jiului și Oltenia

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul discuțiilor privind Pactul Ecologic European, că România urmează să primescă 750 de milioane de euro de la Comisia Europeană, fonduri nerambursabile, pentru regiunile Valea Jiului și Oltenia.

Europarlamentarul a mai afirmat că banii vor fi asigurați prin intermediul Fondului tranziției juste și ar trebui să fie folosiți în special pentru proiectele care contribuie la dezvoltarea economică.

„Banii vor trebui să meargă în dezvoltarea economică a zonelor, nu în măsuri sociale cu efecte pe termen scurt”, a spus Siegfried Mureșan.

Valoarea totală a Fondului tranziției este de 7,5 miliarde de euro și reprezintă un prim pilon al mecanismului tranziției către o economie verde la nivelul Uniunii Europene.

„Al doilea pilon prevede acordarea a 45 de miliarde de euro, credite pentru proiecte ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice și noi surse de energie, proiecte profitabile ale sectorului privat”, a mai spus europarlamentarul.

Al treilea pilon vizează finanțarea proiectelor care nu sunt profitabile, în special când vine vorba de sectorul privat. Valoarea celui de-al treilea pilon este de 35 de milioane de euro, potrivit declarațiilor oferite de Siegfried Mureșan.

În ceea ce privește miile de mineri din Valea Jiului și în Complexul Energetic Oltenița, europarlamentarul PNL spune că aceștia nu își vor pierde slujbele. 

„Minerii nu vor rămâne fără locuri de muncă. Trebuie să investim în principal în industrie, acolo unde sunt calificați deja minerii respectivi. De asemenea, banii trebuie să meargă în dezvoltare economică, să fie finanţate proiecte de cercetare, de inovare, să  fie finanţat sectorul privat, întreprinderi, IMM-uri, tineri întreprinzători care au idei inovatoare încât să se creeze locuri de muncă acolo, să fie finanţată infrastructură energetică, digitală şi de transport pentru a merge investitorii acolo”, mai spune europarlamentarul Siegfried Mureșan.

×