x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România are un număr extrem de mic de epidemiologi

România are un număr extrem de mic de epidemiologi

07 Noi 2020   •   10:57
România are un număr extrem de mic de epidemiologi

Șeful Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al Covid-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol, a spus, la „Marius Tucă Show”, că România are cel mult 140 de epidemiologi, un număr mic, având în vedere faptul că fiecare spital ar trebui să aibă un astfel de specialist.

Întrebată câţi epidemiologi avea România când a început pandemia şi câţi are acum, Pistol a spus că numărul acestor specialiști este mic.

„Acum nu ştiu la milimetru, bănuiesc că vorbim de epidemiologi care lucrează în Direcţiile de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică, pentru că mai sunt şi epidemiologi care lucrează în spital. În totalitate, nu depăşesc 130-140 de persoane. Asta a fost de ani de zile, cu o medie de vârstă de peste 55 de ani. E un număr mic, nu e o specialitate care să fie sufficient de interesantă pentru tinerii medici. A devenit puţin mai interesantă în ultimii ani, au fost locuri alocate în spitale, unde trebuie să recunoaştem că este o mare necesitate să existe câte un epidemiolog în fiecare unitate medicală. Salariul unui medic epidemiolog este 6 – 7 mii de lei, ca orice medic, dar fără niciun fel de alte sporuri”, a spus Pistol.

Aceasta crede că este nevoie de un control riguros al persoanelor izolate.

„În momentul în care a început să crească foarte mult numărul de cazuri, în mod evident nu mai există persoane şi timpul necesar să detaliezi o anchetă epidemiologică, că nu e aşa, cum o cheamă pe soţie, ce adresă ai? Trebuie s-ajung să vorbesc cu omul să spună c-am fost la petrecerea X din restaurantul Y, ca să poţi documenta anumite lucruri în baza cărora să se impună anumite măsuri. Când ai un număr atât de mare este evident că nu doar epidemiologii au cum să rezolve acest lucru. Durează o astfel de conversaţie. Unele persoane nu declară. Ce s-a făcut: au fost detaşaţi medici rezidenţi, medici şcolarişti, inclusiv colegi medici din sistemul armatei, tot epidemiologi, astfel încât cel puţin să se vorbească cu fiecare persoană în parte. E nevoie de mult mai mult ca să poţi să ţii în frâu o astfel de pandemie”, a mai spus Pistol.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: epidemiologi