x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, condamnată de CEDO: 3,6 milioane euro pentru încălcarea dreptului la proprietate în 2010

România, condamnată de CEDO: 3,6 milioane euro pentru încălcarea dreptului la proprietate în 2010

17 Ian 2011   •   15:23

România a fost condamnată pe parcursul anului 2010 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) pentru încălcarea dreptului la proprietate în 61 de cauze, suma totală a despăgubirilor impuse statului român ridicându-se la 3,6 milioane euro, potrivit Agerpres.

Suma a fost înaintată luni, într-o conferinţă de presă, de subsecretarul de stat în MAE Răzvan-Horaţiu Radu, agentul guvernamental pentru CEDO.

Anul trecut a crescut însă şi numărul de cauze câştigate în faţa Curţii de la Strasbourg de statul român pe acest tip de speţă, pe fondul unei creşteri a numărului de plângeri. Au fost înregistrate scăderi faţă de anii anteriori ale numărului condamnărilor, precum şi ale sumei totale a despăgubirilor care s-au ridicat, de exemplu, la aproximativ 12 milioane de euro pentru anii 2008 şi 2009.

România riscă să fie "bombardată" cu condamnări la CEDO, dacă nu rezolvă problema retrocedărilor

România riscă să se confrunte cu un val de condamnări la CEDO, dacă nu rezolvă problema retrocedărilor până în iulie 2012, termenul-limită acordat de instanţa europeană, a mai spus agentul guvernamental al României pentru CEDO, citat de NewsIn.

În octombrie anul trecut, CEDO a hotărât, prin decizia adoptată în cazurile-pilot Atanasiu şi Poenaru şi Solon vs. România, că statul român trebuie ia măsuri, în termen de 18 luni, pentru a asigura respectarea dreptului la proprietate şi la un proces de durată rezonabilă în cazurile privind retrocedările.

Hotărârea-pilot în cauza Atanasiu şi alţii contra României a rămas definitivă la data de 12 ianuarie, dată de la care a început să curgă termenul de 18 luni acordat României pentru rezolvarea problemelor identificate în domeniul proprietăţii.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care România nu va putea să-şi rezolve problemele în privinţa restituirii proprietăţilor în termenul de 18 luni acordat de Curte, Răzvan-Horaţiu Radu a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că "practic vom fi bombardaţi cu condamnări" în materie de respectare a dreptului proprietăţii.

"Dacă mă întrebaţi în concret ce se va întâmpla vă spun: 'Având în vedere noua procedură care se desfăşoară în faţa Curţii, având în vedere aceste comitete de trei judecători care analizează plângerile repetitive, plângerile unde jurisprundenţa CEDO este foarte bine stabilită, va creşte numărul de condamnări în materia dreptului de proprietate mult mai mult decât a fost până acum. Practic, vom fi bombardaţi cu condamnări în materie", a arătat agentul guvernamental pentru CEDO.

România a plătit 43 de milioane de euro în perioada 2000-2009, ca despăgubiri fixate de hotărârile pronunţate împotriva sa de CEDO în cauze de încălcare a drepturilor de proprietate.

×