x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO. România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă

VIDEO. România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă

08 Apr 2021   •   16:12
VIDEO. România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă

România va continua vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Anunțul vine după prezentarea concluziilor EMA care au stabilit o legătură între administrarea vaccinului produs de AstraZeneca și cazurile adverse rare de formare de cheaguri de sânge. 

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, în România au fost vaccinate împotriva COVID 2.180.807 de persoane, dintre care 392.269 au fost vaccinate cu AstraZeneca.

„EMA a decis că beneficiile vaccinării depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. EMA a precizat clar că nu s-au identificat factori de risc legați de sex, de vârstă, motiv pentru care nu au fost restrânse condițiile de utilizare. În România situația e îngrijorătoare, cu peste 4.500 de cazuri de COVID-19 zilnic. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5% decedează. Așa cum s-a susținut de către EMA, boala se asociază cu risc de spitalizare, deces. Efectele trombotice post-vaccinare sunt foarte rare, beneficiile depășesc riscurile. Având în vedere contextul epidemiologic, în România se continuă vaccinarea cu toate vaccinurile. Temporizarea vaccinării de pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate compromite atingerea imunității de grup. Experții EMA monitorizează toate evenimentele adverse raportate, fiecare stat membru raportează centralizat toate aceste efecte. În ședința de azi s-a decis: se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupurile de vârstă. Cei care au făcut prima doză, continuă rapelul cu același tip de vaccin. Cei cu tromboze după prima doză, continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin. Ce efecte secundare pot apărea în primele 14 zile de la administrarea vaccinului și care trebuie să determine persoana să meargă la spital: anumite simtome neurologice, durere de cap intensă sau apariția unor mici pete de sânge. Reacțiile adverse se raportează fie în centrele de vaccinare, cele care apar în primele 15 minute, și pe platforma Agenției naționale a medicamentului și încurajăm raportarea reacțiilor adverse. Este nevoie de întărirea unor mesaje: în România vaccinarea este gratuită, voluntară, sunt 3 tipuri de vaccinuri autorizate.”, a spus Valeriu Gheorghiță.

×
Subiecte în articol: AstraZeneca Valeriu Gheorghiță