x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, cu o fregată la război împotriva Libiei

România, cu o fregată la război împotriva Libiei

de Anca Aldea    |    Adriana Duţulescu    |    22 Mar 2011   •   21:20
România, cu o fregată la război împotriva Libiei
Sursa foto: Dan Mihăescu/Agerpres

Traian Băsescu a anunţat aseară, după şedinţa CSAT, că România va participa la impunerea embargoului asupra Libiei cu 205 militari de pe Fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de Stat Major din Forţele Navale, costul de 4,5 milioane de eu­ro urmând să fie aprobat de Guvern. "Astăzi, NATO a aprobat directiva de execuţie pentru impunerea embargoului împotriva Libiei în baza rez­o­lu­ţiei Consiliului de Securitate ONU. Vom participa la impunerea embargoului asupra vânzărilor de armament către Libia", a explicat pre­şe­dintele. "Nava va participa la blocarea oricărei nave suspecte că ar transporta arme către Libia: o so­mea­ză şi, pe urmă, trage. Am decis în CSAT să fie gata de plecare în 30 de zile", a adăugat Traian Băsescu. Preşedintele a insistat asupra faptului că implicarea României se dato­rea­ză rolului asumat în Alianţa Nord-Atlantică: "Suntem membri NATO, când este o decizie NATO trebui să găsim resurse. Guvernul va trebui să pună la dispoziţie resurse. Din CSAT fac parte şi ministrul de Finanţe, şi primul ministru, deci ei trebuie să găsească resurse pentru punerea în aplicare a deciziei CSAT şi pentru respectarea obligaţiilor pe care România le are faţă de Alianţa Nord-Atlantică".

Ulterior, Băsescu a ţinut să îi ironizeze pe liderii PNL care l-au acuzat că România nu se implică în războiul din Libia, spunând că unul dintre detractorii săi – nu s-a înţeles dacă se referea la Crin Antonescu sau la Călin Popescu Tăriceanu – "era acum câţiva ani mare pacifist".

Cu puţin timp înainte ca preşedintele să anunţe implicarea ţării noastre în operaţiunile militare din Libia, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a dat publicităţii un studiu care arăta că 81% dintre români cred că: "România nu este pregătită militar pentru a lua parte la astfel de operaţiuni".  Potrivit sondajului realizat pe un eşantion de 1.118 persoane cu vârste de peste 18 ani, 84% dintre respondenţi au spus că Băsescu a procedat corect atunci când a spus că "o intervenţie militară în Libia este riscantă" (probabil părerea lor se va schimba acum); 58% au declarat că România trebuie să aştepte decizia NATO înainte de a lua o poziţie oficială cu privire la conflictul din Libia; 40% consideră că România ar putea fi afectată de evenimentele care se petrec în prezent în Libia; 75% cred că Gaddafi va pierde puterea în urma atacurilor forţelor aliate; 68% din populaţia ţării noastre nu este de acord cu intervenţia militară în Libia. Rugaţi să identifice motivele pentru care alianţa vestică a ales să atace Libia, 51% dintre respondenţi au optat pentru "controlul asupra rezervelor de petrol libiene", 42% s-au pronunţat în favoarea "protejării civililor împotriva armatei libiene" şi 7% au ales să nu răspundă la această întrebare. Un răspuns interesant a fost oferit la întrebarea legată de poziţia oficială a României cu privire la situaţia din această ţară nord-africană – 57% au declarat că nu cunosc poziţia oficială a ţării noastre, 41% o cunosc şi 2% au preferat să nu răspundă. Potrivit cercetării (care are o eroare maximă tolerată de +/–2.9%), 56% dintre respondenţi au precizat că sunt bine informaţi cu evoluţia situaţiei din Libia, principa­la sursă de informare fiind buletinele de ştiri de la canalele tv (84%), urmată de internet (7%), radio (4%) şi presa scrisă (3%). Pe de altă parte, 8% dintre persoanele care au partici­pat la sondaj sunt de părere că Ro­mâ­nia va fi afectată "în foarte mare mă­sură" de ceea ce se întâmplă acum în Li­bia, 32% au ales varianta "în mare mă­sură", 36% au optat pentru varian­ta "în mică măsură", 16% – "în foarte mică măsură" şi 8% nu au dat nici un răspuns. Sondajul mai arată că 66% dintre intervievaţi cred că România ar trebui să se abţină de la a avea o contribuţie la atacurile alianţei vestice din Libia; 20% sunt de părere că Bucureştiul ar trebui să susţină intervenţia armată a aliaţilor şi 11% s-au declarat împotriva acestei intervenţii armate. La întrebarea "Care este poziţia oficială a României cu privire la intervenţia militară din Libia?", răspunsurile au fost ur­mă­toarele: 23% au spus că ţara noastră susţine intervenţia, 10% au declarat că România este împotrivă, 63% au opinat că ţara noastră nu are o poziţie clară şi 4% nu au optat pentru nici un răspuns.

Potrivit cercetării realizate în cadrul Programului "Agenda Pu­bli­că", 90% dintre respondenţi declară că au auzit de evenimentele care au loc, în această perioadă, în Libia, iar 68% dintre cei chestionaţi recunosc că nu sunt de acord cu intervenţia militară a forţelor aliate. (

×