x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

10 Iun 2005   •   00:00

  • 11 iunie 2005
  • Uniforme pentru cei mici

    Senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar, vrea ca [colarii de clasele I-VIII [i copiii de gr`dini]` s` poarte din nou uniform` [i va nainta, n acest sens, Parlamentului un proiect de lege. Funar consider` c` astfel diferen]ele sociale dintre copii nu vor mai ie[i n eviden]`, iar pentru evitarea monotoniei, uniformele nu vor fi la fel, ci diferite de la o unitate [colar` la alta. (Elena Stanciu)

    Aventura - Expeditie romaneasca in Peru

    Doi dintre romanii care in urma cu doi ani au cucerit Everestul, sibianul Teodor Tulpan si pitesteanul Marius Gane, vor pleca, incepand din 14 iunie, intr-o noua expeditie de mare risc, in muntii din Peru. Alaturi de cei doi, din echipaj vor mai face parte alti sase pitesteni, multi pentru prima data la o tentativa de cucerire a unui varf de peste 5.000 m. Programul echipajului romanesc va include cucerirea varfurilor Huascaran (6.768 m) si Alpamayo (5.947 m), dar si vizitarea orasului Kusko - Roma incasilor, si orasul Machu Pichu. Expeditia se va desfasura in perioada 14 iunie-12 iulie, costurile fiind evaluate la aproximativ 25.000 de euro. (Dan Tomozei)

    Timisoara - Farmacie luata cu asalt pentru compensate

    O farmacie din Timisoara a fost ieri luata cu asalt de zeci de bolnavi care spun ca unitatea este singura din oras ce mai elibereaza medicamente gratuite si compensate, transmite Mediafax. Oamenii s-au inghesuit la coada, desi, pentru a nu se crea aglomeratie, farmacistele impart numere de ordine - cate 50 pe zi. Persoanele care au numar primesc medicamente, iar cele care nu se intorc a doua zi. Intrebate de oameni daca mai au bonuri de ordine, farmacistele au raspuns ca nu, ele cerandu-le jurnalistilor sa plece si sa le lase sa-si faca treaba, pentru ca, in caz contrar, vor chema Politia.

    Constanta - Politisti morti in accident rutier

    Doi politisti bucuresteni si-au pierdut viata dupa ce s-au izbit cu masina de un copac. Accidentul rutier s-a petrecut pe DN 22, intre localitatile Poarta Alba si Castelu din judetul Constanta. Politistii constanteni spun ca autoturismul era condus de subinspector Radu Coman, de 24 de ani, care era insotit de subinspectorul Lucian Dobre, de 24 de ani. Cei doi, angajati ai IGP, se aflau intr-o Dacie Logan si petrecusera o zi pe litoral. Ieri-dimineata, cei doi politisti se aflau pe drumul spre Bucuresti si, in jurul orei 5:00, din cauza oboselii, soferul a adormit la volan. Masina a iesit de pe sosea si s-a izbit de un copac de pe margine. In urma impactului, cei doi tineri au murit pe loc. (Mariana Craciun)

    Dolj - Fetita moarta in casa unui asistent maternal

    O fetita in varsta de 4 ani, aflata in ingrijirea unui asistent maternal, a decedat in conditii neelucidate. Asistentul maternal Carmen Gana, fosta asistenta medicala, a declarat autoritatilor ca a gasit-o pe micuta moarta in patutul sau. Femeia locuia impreuna cu cei doi copii orfani in comuna Urzicuta. Trupul neinsufletit al fetitei de 4 anisori a fost transportat la morga Spitalului Bailesti, in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii, cu exactitate, a cauzelor decesului. (Cristian Vasilcoiu)

    Blaj - Liceenii vor cersi tigari pe strada

    Un grup de 30 de liceeni de la Colegiul National Inochentie Micu Klein va spune blajenilor maine, fara rusine, "Da-mi o tigara!". Nu este vorba de tineri impatimiti ai tutunului, ramasi fara resurse financiare, ci de o actiune speciala organizata de acestia sub egida "Ajutor pentru o viata fara tutun!". Impreuna cu sase profesori coordonatori, elevii ii vor ruga pe fumatorii din Blaj sa renunte la cate o tigara si sa o depuna in cele cinci urne special amenajate in locuri diferite din "Mica Roma". Fumatorii care vor renunta de bunavoie la cate o tigara vor fi recompensati cu un pliant, care-i va informa cat au de castigat de pe urma gestului lor. (Lucian Dobrater)

    Infrastructura - Ambele autostrazi sunt in lucru

    Lucrarile continua atat la autostrada Transilvania, cat si la coridorul IV paneuropean. "In prezent, Guvernul Romaniei are o datorie de 68 de milioane de euro. Sper ca se mai deblocheaza 14 milioane de euro din fondurile ministerului, saptamana viitoare, ceea ce inseamna ca Bechtel, chiar daca nu in ritmul in care era initial prevazut graficul, va porni mai departe", a spus Lazlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Administrarea Teritoriului. El a mai precizat ca aceste doua autostazi "nu se bat cap in cap". (Elena Stan)

    Manastirea Ramet - Turistii izolati, recuperati in doua-trei zile

    Turistii izolati la Manastirea Ramet, dupa ce drumurile de acces in zona au fost rupte de ape, vor putea fi recuperati din zona cel mai devreme peste doua sau trei zile, a declarat ieri presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. Conform Mediafax, pana atunci autoritatile le vor asigura turistilor necesarul de alimente si apa. Echipele Societatii de Drumuri si Poduri Locale incearca sa repare cel putin una din cele doua cai de acces care fac legatura cu localitatea Ramet. Drumul Judetean 750 C, care asigura accesul spre localitatea Ramet, a fost rupt de ape pe mai multe portiuni, traficul in zona fiind blocat. Cea de-a doua cale de acces, un drum comunal care coboara spre manastire din centrul comunei Ramet, a fost blocat in urma alunecarilor de teren.

    Brasov - Un preot catolic a fost ucis in locuinta sa

    Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov a inceput investigatiile in cazul crimei comise acum doua zile asupra preotului greco-catolic Gheorghe Botoi, omorat prin strangulare de persoane necunoscute. Preotul octogenar era cunoscut ca o persoana care ajuta oamenii strazii, fapt pentru care banuielile criminalistilor se indreapta inspre acest mediu. Intrucat casa preotului a fost gasita rascolita de la un cap la altul, procurorii au avansat ca un prim mobil al crimei jaful. (Libiu Mateescu)

    Descoperire - Proiectil din razboi gasit in centrul Capitalei

    Un proiectil folosit la tunurile antiaeriene din cel de-al doilea razboi mondial a fost descoperit ieri dupa-amiaza in parcul din fata Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, de catre doi angajati care lucrau la amenajarea spatiului verde. Proiectilul, de calibrul 47, a fost preluat de o echipa de pirotehnicieni, care au precizat ca munitia nu prezenta nici un pericol. Cei doi angajati au declarat ca proiectilul a ajuns acolo intr-o masina de pamant adus pentru amenajarea unei portiuni a parcului.

    Iasi - IGP pune bete in roate Primariei

    Un ordin al Inspectoratului General al Politiei a interzis participarea politistilor alaturi de angajatii Primariei la activitatea de blocare a rotilor masinilor parcate in locuri nepermise. "S-a intrerupt blocarea rotilor momentan, din cauza unui ordin de la IGP care invoca faptul ca in Codul Rutier nu este prevazuta si activitatea de blocare", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi. Municipalitatea cauta solutii pentru a relua aceasta activitate: "Vom incerca sa deblocam aspectul juridic", a precizat Chirica. (Mirela Cimpoi)

    Hunedoara - Spaga sau sex pentru note mari

    Un profesor de la Liceul Grigore Moisil, din municipiul Deva, Aurel Stef, a fost prins in flagrant in timp ce primea mita de la doua eleve, informeaza Hunedoreanul. Cele doua fete, eleve in clasa a X-a, l-au reclamat pe profesor miercuri seara, la Politia municipiului Deva, ca le-a cerut mita bani sau favoruri sexuale, ca sa le treaca un examen. Ieri, politisti si procurori i-au organizat profesorului un flagrant. Din cauza ca este bolnav, profesorul este cercetat in stare de libertate. Daca va fi gasit vinovat, el risca pana la sapte ani de inchisoare.

    Miting - Protest MISA in fata Palatului Parlamentului

    Timp de doua ore, aproximativ 100 de membri ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au protestat, ieri, in fata Palatului Parlamentului (intrarea Izvor), solicitand anularea sechestrului pus pe locuintele unor adepti ai Miscarii. "Dorim ca si pentru noi sa fie respectat acest drept si sa fie anulat sechestrul pus pe cele 69 de locuinte ale cursantilor Yoga", a declarat purtatorul de cuvant al MISA, Andrei Gamulea. In legatura cu liderul MISA, Gregorian Bivolaru, retinut de autoritatile suedeze, Gamulea a declarat ca asteapta o decizie corecta din partea Justitiei. Gregorian Bivolaru este acuzat de intretinere de raporturi sexuale cu o minora si de trafic de persoane.

    Informare - Hot-line pentru examenele nationale

    Elevii, parintii sau profesorii care vor sa obtina mai multe informatii legate de Testele Nationale sau examenul de Bacalaureat vor putea suna de luni, 13 iunie, la linia telefonica speciala pusa la dispozitie de Ministerul Educatiei: 021/315.50.99, care va functiona intre orele 08:30-16:30, pe toata perioada examenelor. De asemenea, cei interesati de informatii suplimentare au posibilitatea sa trimita mesaje la adresele de e-mail teste2005@mec.edu.ro si bac2005 @mec.edu.ro sau sa acceseze site-ul MEdC, www.edu.ro (sectiunea Calendar evenimente) si portalurile web http://bacalaureat.edu.ro/2005, respectiv http://admitere.edu.ro/2005. (Eugenia Mihalcea)
    ×
    Subiecte în articol: observator