x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

15 Apr 2005   •   00:00

  • 16 aprilie 2005
  • Preoti pentru surdo-muti

    15 preoti din judetul Alba vor invata in acest an sa oficieze slujbe in limbaj mimico-gestual pentru credinciosii cu deficiente de auz si de vorbire, informeaza Mediafax. Realizatorii proiectului vor tipari si 300 de dictionare cu semne religioase in limbaj mimico-gestual, care vor fi distribuite persoanelor cu handicap.

    Justitie - Armata nu vrea proces cu Zoe Ceausescu

    Ministerul Apararii Nationale a cerut ieri instantei de judecata sa fie scos din procesul prin care Zoe Ceausescu cere stabilirea exacta a locului in care sunt ingropati parintii sai, Nicolae si Elena Ceausescu. Judecatoria Sectorului 5 a stabilit ca, peste doua saptamani, aceasta solicitare sa fie discutata si rezolvata. Avocatul Zoei Ceausescu, Haralambie Voicilas, a declarat ca solicitarea MApN este ciudata, in conditiile in care Armata este cea care in 1989 s-a ocupat de transportul si de inmormantarea celor doi. Zoe Ceausescu a deschis acest proces, sustinand ca nu se stie exact daca parintii sai sunt cu adevarat ingropati la Cimitirul Ghencea. (Miruna Pasa)

    Inaugurare - Sistemul 112 intra in functiune

    Incepand de maine, 17 aprilie, de la ora 00:00, se da in functiune la nivel national Sistemul unic pentru apeluri de urgenta 112, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Numarul este gratuit si va putea fi apelat din orice retea romaneasca de telefonie fixa sau mobila. Astfel, se introduce in Romania numarul 112 ca numar unic pentru apeluri de urgenta in retelele publice de telefonie. In acest sens, operatorii retelelor publice de telefonie fixa si mobila vor lua masuri de directionare a tuturor apelurilor de urgenta catre numarul 112, prin reteaua RomTelecom. (Cristian Ionita)

    Proiect - Cazierul judiciar, valabil sase luni

    Perioada de valabilitate a cazierului judiciar a fost prelungita de la 30 de zile la sase luni de la data intocmirii, potrivit unui proiect de lege adoptat joi de Guvern. Certificatul de cazier judiciar va fi eliberat persoanelor fizice in cel mult 10 zile de la data solicitarii, daca respectiva cerere este depusa la unitatea de Politie din localitatea de domiciliu a solicitantului, sau in cel mult 30 de zile, in celelalte situatii. Prelungirea perioadei de valabilitate a cazierului judiciar a avut in vedere si necesitatea adaptarii legislatiei romane la practica europeana.

    Braila - Retea de traficanti de cannabis, anihilata

    Lucratorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Galati au prins in flagrant un tanar de 25 de ani care vindea mai multe tigari cu cannabis. Cercetarile pornite de la aceasta captura au condus anchetatorii la descoperirea unei retele formate din cel putin 12 tineri. Potrivit politistilor, reteaua se aproviziona dintr-o cultura de cannabis pe care unul dintre tineri, agent de paza, o intretinuse vara trecuta pe raza comunei brailene Rosiori. Anchetatorii din Galati si Braila continua cercetarile, pentru a identifica si alti eventuali membri ai grupului. (Erik Hoosz)

    Tribunalul Bucuresti - Doua eliberari in dosarul "Cocaina fara VIP-uri"

    Doi inculpati din dosarul "Cocaina fara VIP-uri" au fost eliberati ieri printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti. Astfel, Radu Eugen Nastase a fost pus in libertate pentru o cautiune de 100 milioane de lei, iar pentru Ionut Adrian Stoica, arestarea preventiva a fost inlocuita cu interdictia de a parasi Bucurestiul. Nici Nastase nu are voie sa plece din Capitala si nici sa conduca vreun autovehicul. Procurorii Parchetului General au facut recurs la hotararea Tribunalului.

    Brasov - Medic prins cand lua mita pentru o reteta

    Un medic de la Spitalul Judetean Brasov a fost prins in flagrant de anchetatorii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor si de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov in timp ce primea o spaga de 100 de euro pentru a elibera o reteta gratuita in valoare pe piata de circa 30 de milioane de lei. Liviu Vlase, de 68 de ani, este profesor universitar si medic specialist la Stationarul Astra din cadrul Spitalului Judetean. Anchetatorii au stabilit in cadrul cercetarilor ca in luna martie medicul a mai primit, de la aceeasi persoana, inca 100 de euro.

    Accident - Primarul Buzaului, scos basma curata din ancheta

    Primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, care la inceputul lui martie a provocat un accident rutier, va fi scos de sub urmarire penala pentru conducere sub influenta alcoolului, desi analizele initiale aratau ca la momentul accidentului el avea o imbibatie alcoolica de 0,90 grame la mie. Inspectoratul Judetean de Politie Buzau informa ieri ca, in urma unei contraexpertize solicitate de Boscodeala si efectuate la Institutul National de Medicina Legala din Bucuresti, s-a stabilit ca primarul avea, de fapt, o alcoolemie de 0,25-0,30 la mie. Cealalta infractiune de care a fost acuzat Boscodeala, vatamare corporala, va face in continuare obiectul anchetei penale, transmite Mediafax.

    Donatie - Ambulante vechi de 10 ani

    20 de ambulante vechi de 10 ani au fost oferite ca donatie de autoritatile maghiare Serviciilor de Ambulanta din Harghita si Bihor, transmite Mediafax. Autospecialele, care au intrat in tara in noaptea de joi spre vineri, vor inlocui masinile Dacia combi care au varsta de casare depasita. "Sunt putin cam vechi, au 10 ani, dar sunt bune, ca nu avem cu ce lucra si ne ajuta mult", a declarat Lepolski Istvan, sofer pe Ambulanta.

    Frauda - Retea de infractori prin Internet, anihilata

    Un grup de 24 de persoane, dintre care 11 au fost retinute, este cercetat de politisti pentru infractiuni informatice prin care au inselat mai multi cetateni straini si au adus un prejudiciu total estimat la aproximativ 500.000 de dolari. Potrivit IGPR, printre persoanele retinute se afla si un ofiter de politie si un fost ofiter SRI. Anchetatorii au inceput sa monitorizeze acest grup specializat in fraude pe Internet in urma cu patru luni, iar in ultima saptamana s-au facut descinderi la peste 26 de adrese de unde s-au confiscat echipamente electronice si 1 miliard de lei.

    Hotarare - Inca un mandat de arestare pentru Guru

    Tribunalul Bucuresti a emis ieri dupa-amiaza, in sedinta secreta, un nou mandat de arestare preventiva pe numele lui Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al MISA, in dosarul in care acesta este acuzat de trafic de persoane spre Japonia, informeaza surse judiciare citate de Mediafax. Procurorii Parchetului General incepusera in luna ianuarie urmarirea penala impotriva lui Bivolaru pentru complicitate la evaziune fiscala si trafic de fiinte umane, intr-un dosar in care este acuzat, alaturi de alte doua persoane, in legatura cu plecarea ilegala in Japonia a unor tinere.
    ×
    Subiecte în articol: observator