x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România pierde războiul cu SARS-CoV-2

România pierde războiul cu SARS-CoV-2

de Monica Cosac    |    19 Apr 2021   •   07:20
România pierde războiul cu SARS-CoV-2
Sursa foto: Lucian Alecu

Încă de anul trecut, de când au apărut pe piață vaccinurile anti-Covid, atât specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cât și alți experți în epidemiologie au atras atenția că, pentru a putea stinge pandemia de coronavirus, este nevoie ca șapte din zece oameni să fie vaccinați. În România, însă, în ciuda creșterii numărului de centre de vaccinare și a mesajelor optimiste ale premierului Florin Cîțu sau ale copreședintelui USR-PLUS, Dan Barna, campania de imunizare a populației dă semne serioase de epuizare, deși, până acum, doar 8% din totalul populației a făcut ambele doze de vaccin.

 

 

„Singura soluție pentru a ieși din pandemie rămâne vaccinarea”, afirma premierul Florin Cîțu, săptămâna trecută, când anunța că au fost deschise noi fluxuri și capacitatea de vaccinare în România a ajuns la peste 115.000 de persoane pe zi, iar din data de 20 aprilie „vom ajunge la o capacitate de 120.000 de doze de vaccin pe zi”.

„Avem dozele de vaccin necesare pentru ca oamenii să se imunizeze în număr cât mai mare. Pentru a accelera procesul de vaccinare, în perioada următoare vom transforma mai multe centre AstraZeneca în centre Pfizer, vom avea centre de vaccinare de tip drive-through și vom permite operatorilor economici să organizeze centre pentru vaccinarea angajaților”, a mai spus Cîțu, în seria de „vești fantastice pentru români” postate pe pagina sa de Facebook.

În avântul de a anunța aceste realizări mărețe, Florin Cîțu, care de o săptămână este și ministrul interimar al Sănătății, a omis să arunce o privire la cifrele oficiale, care arată clar că, în prezent, nu centrele și vaccinurile le lipsesc românilor, ci dorința de a se vaccina.

La fel de optimist este, însă, și partenerul său de coaliție, copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, care crede că pandemia asta o să treacă în „o jumătate de an – un an”, grație campaniei de vaccinare. „Eu cred că undeva până într-un an campania de vaccinare va veni din urmă suficient de rapid. În următoarele două-trei luni probabil vom epuiza doritorii de vaccin și apoi va începe o altă luptă: să-i convingem pe cei din jurul nostru care cred tâmpeniile pe care le citesc pe internet că sunt cipuri, că ne bagă senzori. Vom avea de luptat exact cu acei prieteni, colegi, rude, care sunt victimele acestei campanii de dezinformare”, a spus Barna, sâmbătă, la un post de televiziune.

Rezervorul doritorilor de vaccinare, aproape epuizat

În ciuda optimismului incurabil de care dau dovadă Cîțu și Barna, statisticile oficiale relevă că rezervorul doritorilor de vaccinare este pe sfârșite. Deși s-a dat liber la vaccinarea cu serul anti-Covid produs de AstraZeneca, iar capacitatea de vaccinare este de peste 115.000 de persoane pe zi, numărul celor care au și mers să se vaccineze nu a depășit 81.000 la nivel național, circa 30.000 dintre aceștia prezentându-se pentru cea de-a doua doză.

Dacă acum o lună erau mii de oameni înscriși pe listele de așteptare și doar câteva centre din sate cvasinecunoscute mai aveau câteva doze de vaccin, ieri harta interactivă (foto) de pe platforma de vaccinare arăta clar că sunt mii de locuri disponibile la vaccinare, în fiecare județ din țară, iar vaccinuri – pe alese. Iar listele de așteptare au început să se șteargă.

 

Peste 5.000 de locuri libere, doar în Capitală

Cele mai multe locuri disponibile erau, ieri la prânz, în județul Timiș (peste 16.600): 4.587 cu Pfizer, 3.012 cu Moderna și 9.057 cu AstraZeneca. Alte județe cu un număr mare de locuri la vaccinare și vaccinuri pe alese sunt: Suceava (6.620 de locuri), Gorj (6.378), Dolj (5.750), Harghita (5.437), Brașov (5.282), Neamț (5.160) și Vrancea (5.105).

Și în Capitală erau mai multe centre în care bucureștenii ar fi putut să meargă imediat să se vaccineze, fără nicio zi de așteptate, în total fiind peste 5.100 de locuri disponibile cu vaccinul AstraZeneca.

Practic, până acum, s-au îmbulzit să se vaccineze românii care s-ar fi vaccinat oricum, așa cum arătau sondajele realizate înainte de lansarea campaniei de imunizare anti-Covid, iar creșterea capacității de vaccinare nu a condus și la o creștere a numărului de oameni vaccinați.

 

Statul nu motivează populația să se vaccineze

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că, deși, la început, am pornit bine și ne-am lăudat cu vaccinarea, acum am devenit mediocri și la acest capitol, România fiind depășită, rând pe rând, de celelalte state europene. Acesta este de părere că statul român trebuie să schimbe urgent strategia de imunizare împotriva coronavirusului, astfel încât să motiveze populație să se vaccineze.

„Oamenii nu vor să se vaccineze. Adulților le este frică de seringă și inventează tot soiul de motive: că este cipat etc., dar, emoțional, le este frică să se înțepe. Și, atunci, cum îl faci să se înțepe pe omul ăla, dacă el nu pățește absolut nimic!? Ați văzut că, în Israel, țară cu oameni educați, mulți vaccinați, au început să dea shot-uri la tineri. Trebuie să faci ceva, după un anumit prag, trebuie să devii creativ!”, spune Jurma, adăugând că inclusiv Israel, liderul mondial la vaccinarea anti-Covid, s-a lovit acum de un zid, pentru că „nu e chiar așa ușor să vaccinezi ultimii 30%, cei care sunt înrăiți antivaccin sau nu le pasă deloc”. Potrivit ultimelor date disponibile, Israelul are 55% din populație vaccinată cu ambele doze, iar aproape 60% dintre israelieni au făcut prima doză de vaccin.

 

Ce ar putea face România?

„Eu zic că am putea folosi toată industria aceasta a divertismentului ca să îi motiveze pe tineri: «-Vreți UNTOLD? Vaccinați-vă! Da, imediat! AstraZeneca?! Lasă, mă, cheagurile, hai să mergem la UNTOLD!»”, a spus Octavian Jurma, pentru „Jurnalul”, adăugând că istoria a dovedit că acest gen de motivație funcționează la tineri.

„Și în Statele Unite la fel a fost cu poliomielita. Nu s-au vaccinat tinerii și, acolo, era cu pastilă, nu era cu înțepătură. Când le-au zis «gata, nu mai aveți ce căuta în discoteci», s-au vaccinat toți. Până și Elvis s-a vaccinat în public! Vă dați seama că o țigară este de 100 de ori mai toxică decât orice vaccin AstraZeneca, ai șanse mult mai mari să faci atac vascular după țigară decât după un vaccin, dar asta nu-i împiedică pe oameni să fumeze, pentru că au un beneficiu social”, ne-a explicat cercetătorul timișorean. 

 

1.581.079 de români au făcut ambele doze de vaccin până la data de 17 aprilie, ceea ce înseamnă că doar 8,18% din populație a fost vaccinată complet, iar 13,35% a primit cel puțin o doză.   

 

Peste 150.000 de locuri disponibile la vaccinare erau, ieri, la nivel național, dar nu prea mai sunt doritori de vaccin. Motivul? Cei care gestionează campania de vaccinare nu au făcut nimic pentru a-i convinge să se vaccineze pe sceptici și pe antivacciniști.

 

Tot efortul depus până acum în campania de vaccinare devine inutil în gestionarea pandemiei, iar banii cheltuiți pe vaccinuri sunt ca și aruncați pe fereastră, dacă totul se va opri la 3-4 milioane de români vaccinați

×