x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România și-a pierdut dreptul de vot! Are datorii de 115 milioane euro la Agenția Spațială Europeană

România și-a pierdut dreptul de vot! Are datorii de 115 milioane euro la Agenția Spațială Europeană

de Dan Constantin    |    23 Iul 2020   •   11:39
România și-a pierdut dreptul de vot! Are datorii de 115 milioane euro la Agenția Spațială Europeană

România nu și-a mai plătit cotizațiile anuale de membru în Agenția Spațială Europeană (ESA) din 2017. Pentru neplată, România și-a pierdut dreptul de vot în ESA, cu consecințe pentru accesul la deciziile privind participarea la programele de cercetare ale agenției. Sumele neplătite aferente cotizațiilor anuale sunt din 2017 până acum de 22,8 milioane euro, 34,5, milioane euro pentru 2018; 37,2 milioane euro pentru 2019 și de 20,7 milioane euro pentru perioada aferentă din 2020. Din cauza neplății cotizației de către România, ESA a echilibrat bugetul cu credite bancare, ceea ce adaugă la datorie pentru cotizațiile neplătite și dobânzile .

Pe agenda guvernului este o Hotărâre pentru plata parțială a contribuției financiare restante a României la programele opționale ale ESA.  Din motivarea HG rezultă că rata de revenire a costurilor cu cotizațiile la ESA spre instituții de cercetare, educație și companii românești SE RIDICĂ LA 91 LA SUTĂ. România are acces astfel la tehnologii de vârf din domeniile de cercetare al ESA, CU COSTURI REDUSE.

România este membru ESA din 2011. Cotizație anuală a țării noastre este stabilită la 1 la sută din bugetul ESA

×