x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii au cumpărat cu 11% mai puţine cutii de medicamente în primul trimestru al anului

Românii au cumpărat cu 11% mai puţine cutii de medicamente în primul trimestru al anului

19 Mai 2021   •   08:40
Românii au cumpărat cu 11% mai puţine cutii de medicamente în primul trimestru al anului
Sursa foto: Victor Stroe

Piaţa medicamentelor s-a contractat la nivel de volum în primele trei luni din 2021, când pacienţii români au folosit 158 milioane de cutii de medicamente, în scădere cu 11,4% faţă de T1/2020, potrivit datelor din raportul companiei de cercetare de piaţă Cegedim citat de ZF.

Grupele de medicamente unde s-au văzut cele mai puternice scăderi raportate la trimestru în ceea ce priveşte volumele au fost cele dedicate sistemului respirator (minus 22) şi la medicamentele anti infecţioase (minus 20%).

În luna martie din 2020 s-a înregistrat o explozie a vânzărilor de medicamente, după ce, de teama pandemiei, oamenii au făcut stocuri de medicamente, în special vitamine şi medicamente eliberate fără reţetă.

Pe segmente, rata de scădere în volum a fost de minus 9,1% pentru Rx în farmacii şi de minus 13,5% pentru produsele OTC (medicamente şi suplimente nutriţionale), mai informează Cegedim.

În valoare, piaţa medicamentelor a avut o uşoară creştere în primul trimestru din 2021, până la aproape 5 mld. lei, plus 2% faţă de T1/ 2020. Este de remarcat în schimb prima scădere din ultimii ani pentru piaţa medicamentelor eliberate fără reţetă în primul trimestru din 2021, de aproape 5%. Până acum, piaţa OTC-urilor creştea constant, fiind influenţată de lipsa unui preţ reglementat şi de promovarea produselor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vânzări medicamente