x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cartel ALFA protestează în fața Guvernului

Cartel ALFA protestează în fața Guvernului

de Alice Petrescu    |    03 Mar 2021   •   15:48
Cartel ALFA protestează în fața Guvernului
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu
Sindicaliştii CNS Cartel Alfa au venit din nou în fața Guvernului în semn de  protest faţă de nivelul salariului minim și de plafonarea sau chiar diminuarea veniturilor în sectorul bugetar. Oamenii cer un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.
 

 

Foto: Lucian Alecu

Sindicaliștii susțin că acțiunile și declarațiile premierului sunt orientate către învrăjbirea diverselor categorii sociale, și care duc la atingere demnității lucrătorilor din sistemul public (medici, profesori, polițiști, asistenți sociali, chiar și finanțiști), lăsând să se înțeleagă că aceștia din urmă ar sta cu mâna întinsă la lucrătorii din privat.

Confederația reprezintă interesele a 800.000 de lucrători din România, reuniți în 40 de federații profesionale și 42 de unități teritoriale.

Comitetul CNS Cartel ALFA a decis, în 11 ianuarie 2021, declanşarea unui program de acţiuni de protest "în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor".

Conform unui comunicat al CNS Cartel ALFA, unul dintre motivele care au stat la baza declanşării protestelor este politica de austeritate în domeniul salarizării: salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net; îngheţarea unor drepturi salariale, deşi piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, iar în ceea ce priveşte cosul brut al orei de muncă este la 35% din media UE; îngheţarea creşterii pensiilor şi lipsa justiţiei sociale în sistemul de pensii.

Programul acţiunilor de protest a debutat în 14 ianuarie cu "Caravana drepturilor sociale".

×
Subiecte în articol: protest cartel alfa