x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal uriaș în Germania. Focarul de coronavirus de la abatorul Toennies se extinde. Zona intră în carantină. Sute de români infectați

Scandal uriaș în Germania. Focarul de coronavirus de la abatorul Toennies se extinde. Zona intră în carantină. Sute de români infectați

de Giulia Anghel    |    23 Iun 2020   •   15:02
Scandal uriaș în Germania. Focarul de coronavirus de la abatorul Toennies se extinde. Zona intră în carantină. Sute de români infectați

1.553 de persoane de la abatorul Toennies din Rjheda-Wiedenbrueck, au ieșit pozitive la testele pentru infecția cu COVID-19, transmite dailymail.co.uk. Alți 6.500 de angajați au intrat în izolare.

Mulți dintre lucrători provin din Europa de Est, inclusiv România, și locuiesc în spații aglomerate, motiv pentru care există nemulțumiri față de conducerea fabricii, aceasta fiind acuzată de exploatarea muncitorilor. 

Proprietarul abatorului, miliardarul german Clemens Toennies, supranumit și „Baronul Porcilor”, și-a cerut scuze pentru izbucnirea  focarului și a spus că va face tot posibilul pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate. El are o avere estimată la 2,3 miliarde de dolari.

Creșterea alarmantă a infecțiilor de coronavirus a stârnit proteste în fața fabricii, manifestanții solicitând închiderea abatoarelor în toată Germania.

Condiții inumane de muncă

Episcopul Ansgar Puff, de la o mânăstire aflată în apropiere de Köln, a condamnat „practicile de exploatare și sclavie” de la fabricile de ambalare a cărnii din această țară.

„Migranții din Europa de Est sunt folosiți în Germania, în mod abuziv, ca forță de muncă ieftină și sunt cazați în condiții inumane. Înainte de izbucnirea focarelor de coronavirus în abatoare, subiectul nu interesa pe nimeni. Multora le-a fost ușor să închidă ochii", a spus prelatul. 

Autoritățile locale angajează traducători pentru a ajuta la gestionarea carantinei, iar ambasadele din România, Bulgaria și Polonia au oferit asistență.

Ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, a afirmat că abatorul Toennies ar trebui să plătească daune pentru izbucnirea focarului.

"Trebuie să examinăm în ce măsură compania poartă responsabilitatea civilă pentru focar și blocajul impus, ca urmare a acestuia", a declarat demnitarul, la televiziunea germană.

China a interzis deja importurile de la abatorul Toennies, care este unul dintre cei mai mari producători de carne din țară.

Săptămâna trecută au fost testați pozitiv 400 de muncitori, iar infecțiile au crescut într-un ritm alarmant, în doar câteva zile.

Întreaga forță de muncă de la abator a intrat în carantină iar autoritățile din domeniul sănătății efectuează verificări suplimentare în gospodăriile acestora. 

Armata germană a fost dislocată pentru a ajuta la gestionarea carantinei, în timp ce poliția distribuie mâncare pentru mii de oameni aflați în izolare.

650 de români infectați

Având în vedere cazurile de infectare cu noul COVID-19 înregistrate în rândul muncitorilor unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, din Germania, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, faptul că reprezentanții Consulatului General al României la Bonn au făcut demersuri pe lângă autoritățile locale și compania angajatoare pentru a solicita să fie luate măsuri pentru gestionarea situației create și pentru a obține informații suplimentare privind cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor infectate.

„Potrivit informațiilor preliminare obținute de către oficiul consular, până la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana și alte bunuri de strictă necesitate. În acest context, consulul general al României la Bonn s-a deplasat, la data de 18 iunie, la sediul companiei în cauză pentru clarificări cu privire la situația lucrătorilor români. Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetățeni români”, a transmis MAE.

Revenirea la restricții

Potrivit CNN, carantina vizează 365.000 de oameni, toţi locuitorii zonei în care se află abatorul. Armin Laschet, guvernatorul statului Renania de Nord-Westfalia, cea mai populată regiune a Germaniei, a anunțat că populația din zona Gueatesloh va trebui să stea izolată în case și a avertizat că, dacă numărul persoanelor infectate va continua să crească alarmant, s-ar putea reveni la restricții.

Laschet i-a acuzat, săptămâna trecută, pe români și bulgari că sunt responsabili de aducerea virusului în regiune. Ulterior a dat înapoi și a recunoscut condițiile de muncă și de viață precare în care trăiesc aceștia. 

Cinematografele, sălile de fitness și barurile vor fi închise. Restaurantele vor primi clienți, însă la aceeași masă pot să stea doar persoane care locuiesc în aceeași gospodărie. Școlile și grădinițele din districtul Guetersloh au fost închise încă de joi.

Focarul de la Toennies este cel mai mare din Germania, cu o rată de creștere a infecțiilor de 2,76. O cifră peste 1 înseamnă că numărul de cazuri va crește, în timp ce o rată sub 1 înseamnă că focarul este în scădere. 

Cancelarul Angela Merkel a avertizat, anterior, că spitalele din Germania ar putea fi copleșite dacă rata de infectare va crește chiar puțin peste 1.

 

 

×