x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal uriaș la Romarm. De ce nu se mai produc măști de protecție românești

Scandal uriaș la Romarm. De ce nu se mai produc măști de protecție românești

29 Mai 2020   •   12:21
Scandal uriaș la Romarm. De ce nu se mai produc măști de protecție românești

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile anunțau începerea fabricării de măști sanitare la Romarm, estimându-se că aici vor fi produse zilnic peste 400.000 de măști chirurgicale și N95, transmite observatornews.ro.

Fabrica este deținută de stat și produce armament și muniție de război însă, în această perioadă, au fost cumpărate utilaje pentru fabricarea de măști, cu scopul a asigura protecția personalului medical și a populației.

Acestea au fost achiziționate din China contra sumei de un milion de dolari, dar nu funcționează, motiv pentru care nu s-a produs nimic din ce s-a promis inițial. 

La solicitarea premierului Ludovic Orban, Ministerul Apărării Naționale va începe acum o anchetă la fabrică. 

„I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița”, a declarat, ieri, șeful executivului.

Acesta a mai precizat că au fost avizate trei companii pentru fabricarea măștilor de tip FPP2.

Ministrul Economiei Virgil Popescu anunța, pe 27 aprilie, că la Romarm a fost pusă în funcțiune o linie automatizată pentru producerea de măști sanitare. 

Ulterior, directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat pentru Observator, că utilajele pentru producția măștilor N95 s-au defectat pe 29 aprilie, în aceeași zi în care premierul efectuase o vizită la fabrică. 

Într-un raport, prezentat de Observator, se arată că "funcționarea mașinilor este instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”.

×