x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal URIAȘ la vârful oștirii! Sistemul „PATRIOT”, ales fără aprobarea Parlamentului

Scandal URIAȘ la vârful oștirii! Sistemul „PATRIOT”, ales fără aprobarea Parlamentului

de Dan Constantin    |    21 Apr 2017   •   20:37
Scandal URIAȘ la vârful oștirii! Sistemul „PATRIOT”, ales fără aprobarea Parlamentului
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Premierul Grindeanu și Dragnea i-au admonestat pe omul lui Tender de la înzestrarea armatei și pe Șeful Statului Major General pentru că s-au trezit vorbind în front.

 Secretarul de stat Florin Vlădică, șeful Departamentului de Armamente din Ministerul Apărării și generalul Nicolae Ciucă , Seful Statului Major General au anunțat opțiunea Armatei pentru achiziția sistemului  PATRIOT pentru apărare antiaeriană. Cei doi oficiali au dat câteva detalii despre această achiziție, informând că a fost trimisă o scrisoare catre autoritățile SUA ca un prim pas pentru deschiderea procedurilor de achizitie. Declarațiile au fost făcut joi în cadrul conferintei de presa de la Poligonul de instruire a trupelor de la Smîrdan- județul Galați, în prezența unor ofițeri superiori americani prezenți la exercițiile din baza de pregatire a trupelor terestre.

 La doar câteva ore, în deschiderea sedintei de Guvern, primul ministru Sorin Grindeanu, a facut o declarație care a șocat, el cerând membrilor Executivului să se abțină de la  comentarii pe teme ale altor domenii de responsabilitate. El  a specificat clar achizițiile de la Armată și confuziile stârnite de impozitul pe gospodărie, care nu este un proiect concret și finalizat.

„NU VREAU SĂ AFLU DESPRE ANUMITE INVESTIȚII DE LA MINISTERUL APĂRĂRII, DECÂT DIN DECLARAȚII ALE MINISTRULUI APĂRĂRII” a spus Grindeanu.

 În cursul serii de joi,o critică directă la adresa generalului Ciucă a lansat Liviu Dragnea care a fost nemulțumit de anunțul achizitiei sistemului Patriot înainte de avizul Parlamentului.

Marți, Ministrul Apărării a trimis spre avizare Parlamentului pachetul de dotări propuse pentru perioada 2017-2020  care ar urma sa fie validat pentru a respecta procedura legală.

 Suportul financiar este bazat pe alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare, ceea ce la nivelul anului 2017 reprezintă 3,64 miliarde euro. Desigur, nu toată suma este destinată achizițiilor. Programul de înzestrare, derulat pe mai mulți ani, are ca puncte opt achizitii  principale intre care continuarea cumpărării de avioane F16,  dotarea cu transportoare blindate 8x8,corvete , sisteme de apărare sol-aer. Programul de achizitii este estimat la 9 miliarde euro, din care aproape jumătate ar fi ,,înghitit” de comanda pentru Patriot, sistem produs de compania americană Raytheon.

 Din 2014 armata a avut discuții pentru mai multe variante de achizitie pentru sistemele de apărare sol aer. Sistemele MEADS și SAMP/T  se află in ofertele cele mai noi în domeniu, fiind recomandate de performanțe superioare fată de Patriot.

Polonia a anunțat recent ca a ales sa achizitioneze 8 sisteme Patriot cu un pret total de 5 miliarde euro, dar contractul nu a fost semnat,desi procedura părea finalizată.

 Secretarul de stat Vlădică este propus de PSD  și a fost în ultimii 8 ani angajat la compania lui Ovidiu Tender, PROSPECȚIUNI S.A., conducand operațiunile din Africa de Vest.

 Generalul Ciucă a fost numit de Klaus Iohannis la 1 ianuarie 2015 pentru un mandat de 4 ani, care expiră la finalul anului 2018.

×