x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul Colțescu, reacții în România și în presa internațională „No to racism. Respect”.

Scandalul Colțescu, reacții în România și în presa internațională „No to racism. Respect”.

de Alice Petrescu    |    09 Dec 2020   •   13:52
Scandalul Colțescu, reacții în România și în presa internațională „No to racism. Respect”.

Scandalul de rasism în care a fost implicat arbitrul român Sebastian Colțescu a trecut  granițele sportului și a luat o uriașă amploare diplomatică, determinând o serie de reacții la nivel politic, inclusiv în presa internațională.

Marți seara, chiar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a postat un mesaj pe Twitter, după ce arbitrul român Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir din grupa H a UEFA Champions League.

„Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris Erdogan, pe Twitter.

Și ministrul turc al Tineretului și Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu, condamnă dur astfel de comportamente.. „Rasismul este o crimă împotriva umanităţii! Suntem alături de reprezentanta noastră, Başakşehir”, a scris el

De asemenea, trei mari cluburi  de fotbal din Turcia, Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş, și-au exprimat solidaritatea și au transmis pe Twitter că sunt împotriva rasismului şi că îl susţin pe camerunezul Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, victima abuzului rasist.

Și Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționt la scandalul de rasism, postând pe Facebook mesajul „No to racism”

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza unor remarci rasiste din partea celui de-al patrulea oficial, românul Sebastian Colţescu, care s-ar fi referit la antrenorul secund al formației turce, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, folosind cuvintele „tipul ăla negru”.

Federația Română de Fotbal s-a delimitat ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă, arăta o postare pe site-ul instituției.

Meciul dintre PSG și Bașakșehir se va relua miercuri, din minutul 14, cu o altă brigadă de arbitraj.

Incidentul a strânit numeroase reacții și în presa internațională.

Mai multe ziare au publicat în deschiderea site-urilor.  „Scandal. «Nu mă numi negru!»”, cotidianul spaniol Marca.

„Frază rasistă a arbitrului de rezervă. Indignați, fotbaliștii s-au dus la vestiare”, scrie Gazzetta dello Sport.

„Acuzat de rasism. Joc întrerupt”, relatează LÉquipe.

UEFA a confirmat, marţi seara, că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, din Grupa H a Ligii Campionilor, suspendat în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza remarcilor rasiste ale arbitrului de rezervă român Sebastian Colţescu, va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri, transmite Agerpres.

”În urma unui incident la meciul din UEFA Champions League din această seară dintre Paris Saint-Germain FC şi Istanbul Başakşehir FK, UEFA a decis în mod excepţional – în urma discuţiilor cu ambele cluburi – ca minutele rămase să se joace mâine (miercuri, n. red.), cu o nouă echipă de oficiali. Ora de start a fost fixată pentru 18:55 CET (19:55 în România)”, se arată în comunicat.

Forul continental a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediat în legătură cu incidentul.

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul, marţi seara, în min. 16 al meciului, după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând remarci rasiste din partea arbitrului de rezervă.

×
Subiecte în articol: sebastian coltescu